“Златна вила” хору “Иво Лола Рибар”

Снежана Тасић
“Златна вила” хору “Иво Лола Рибар”

Приједор - Хор Академског културно-уметничког друштва “Иво Лола Рибар” из Београда побједник је 15. међународног фестивала хорова “Златна вила”, који је одржан у Приједору.

У конкуренцији девет хорова из седам земаља награду публике освојио је хор “Кантика Летиција” из чешког града Злин.

Диригент побједничког хора Милован Панчић истакао је да поштује одлуке жирија, који сматра стручним, али да уважава и одлуке приједорске публике.

 - Ова публика је предивна и она надахњује и инспирише. Пропутовао сам двије трећине свијета од Америке до Кине и Русије, али нисам наилазио на тако добро организоване фестивале који имају тако добру публику - рекао је Панчић.

Диригент хора “Кантика Летиција” Јозеф Суровик сложио се са Панчићем да је приједорска публика сјајна, те да им њихово признање много значи.

- То је знак да смо успјели пренијети емоцију коју је публика препознала - рекао је Суровик.

Осим плакете “Златна вила”, награде за врхунске домете у хорском пјевању, коју прати новчана награда од 5.000 марака, те награде публике, коју прати новчани износ од 1.500 марака, ове године жири, у саставу предсједник Даринка Матић-Маровић и чланови Владимир Крањчевић и Светислав Божић, додијелио је пет посебних признања за неке од елемената хорског пјевања.

Тако је поред награде публике чешки хор добио још два признања за најбоље извођење духовног дјела и најбољи сценски наступ, а Новосадски камерни хор награду за најбоље извођење дјела старог мајстора и најбоље изведено дјело домаћег аутора. Академски певски збор “Тоне Томшић” Универзитета у Љубљани овјенчао се признањем за најбоље извођење савременог дјела. Дводневни Међународни фестивал хорова одржан је у знаку јубилеја - 15 година фестивала и 130 година хорског пјевања у Приједору. Традиционално, хорско натпјевавање прва је у низу манифестација којима се обиљежава 16. мај, Дана града Приједора.

Одлука

Предсједник жирија Даринка Матић-Маровић рекла је да је све одлуке жири донио једногласно.

- Било је хорова гдје је било тешко опредијелити их за одређена признања и жао нам је због оних хорова који због ових одличних нису успјели добити неку од награда, али су показали снажну жељу и радост хорског пјевања - казала је Матић-Маровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана