Златна сова: У најширем избору 24 рукописа

Цвија Мркоњић
Златна сова: У најширем избору 24 рукописа

Бањалука - Жири другог конкурса за награду "Златна сова" за најбољи роман у најшири избор уврстио је 24 рукописа.

Ријеч је о конкурсу који је први пут расписан прошле године у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. На позив за "Златну сову" ове године пристигао је 81 рукопис, а награда ће бити додијељена 4. септембра, саопштено је на јучерашњој прес конференцији у Бањалуци.

Жири у саставу предсједник Младен Шукало и чланови Ранко Павловић и Војо Ковачевић имаће, кажу, веома тежак задатак.

- Текстови морају да задовоље вишу категорију писмености при конструкцији ријечи и израза који имају одређену функцију. У ужи избор ући ће десет рукописа, а крајем августа објавићемо најужи избор који ће обухватити пет дјела - навео је Шукало.

Истиче да Завод мора бити продужена рука заштите српског језика и књижевности како би се језик чувао, његовао и градио.

Павловић каже да су се чланови жирија усагласили да умјетничка вриједност текста мора да буде основни критеријум.

- Романи који су стигли на адресу "Златне сове" намијењени су свим узрастима и укусима читалаца. Драго ми је што је половина рукописа који су испунили захтјеве конкурса стигла из Републике Српске - рекао је Павловић.

Директор Завода Раде Ристовић подсјећа да је "Златна сова" књижевна награда са највећом новчаном вриједношћу у Српској.

- Првонаграђени писац добија плакету за најбољи роман, објављивање дјела у тиражу од 2.000 примјерака и десет хиљада марака - навео је Ристовић.

Друга и трећа награда подразумијевају објављивање тиража од по 500 примјерака, као и ауторске хонораре у износу од три, односно двије хиљаде марака. Најављено је да ће бити објављена и три романа аутора из Српске који добију најбоље оцјене жирија.

Издаваштво

Завод за уџбенике и наставна средства, у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом "Просвјета", издао је дјело Војислава Максимовића "Споменица Младе Босне". У сарадњи са Академијом наука и умјетности РС, те Институтом за савремену историју Београда, објавили су књигу "Косово и Метохија век важних догађаја".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана