"Златна сова" ипак роману "Врежа" Бранка Станковића

Срна
"Златна сова" ипак роману "Врежа" Бранка Станковића

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Награда "Златна сова" за ову годину је припала роману "Врежа" аутора Бранка Станковића, а не рукопису "Заборављени српски гроф" Срђана Милићевића, како је било објављено 21. маја, саопштио је данас Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Након што је жири саопштио да је рукопис "Заборављени српски гроф" добио "Златну сову" за 2021. годину појавиле су се информације да су одломци рукописа објављени у часопису "Нова Зора".

Увидом у текст објављен у том часопису, жири је утврдио да је дошло до кршења одредаба правилника о додјељивању награде "Златна сова", гдје је прописано да ће се, уколико је рукопис интегрално или фрагментарно објављен у штампаној или елекронској форми, сматрати разлогом за искључивање аутора и његовог дјела из конкуренције.

- Иако је дио који је објављен у часопису крајње занемарив у односу на главну наративну линију, а и на роман у цјелини, а епизода која је била у часопису не доприноси радњи у цјелини, текст у часопису је у великом проценту подударан са текстом рукописа романа, односно, два поглавља су идентична уз незнатне стилске измјене док један пасус изостаје - наводи се у образложењу.

На основу наведеног, жири је поступио у складу са одредбама наведеног правилника и конкурсом те искључио аутора и његов роман из конкуренције.

У саопштењу се напомиње да је друга награда припала припала рукопису "Људи, звери, анђели" аутора Мирослав Живановић, а трећа роману у стиху "Мученица Текла између Бога и човјека" који је упућен под шифром "Нојева барка".

Из Завода за уџбенике и наставна средстава Републике Српске су појаснили да ће име аутора романа "Мученица Текла између Бога и човјека" бити саопштено сутра након отварања рјешења шифре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана