Златна плакета Градском тамбурашком оркестру

Aгенције
Златна плакета Градском тамбурашком оркестру

Бањалука - Градски тамбурашки оркестар из Бањалуке освојио је златну плакету на Првом међународном фестивалу великих тамбурашких састава у Руми, док је сребрна плакета припала оркестру бањалучког Радничког културно-умјетничког друштва /РКУД/ "Пелагић".

Предсједник Градског тамбурашког оркестра Споменко Гузијан рекао је Срни да чињеница да су на фестивал, који је окупио најбоље тамбурашке оркестре из региона, позвана два оркестра из Бањалуке доказује да тамбурашка музика у граду на Врбасу доживљава нови процват.

Према оцјени стручног жирија, каже Гузијан, Градски тамбурашки оркестар, под диригентском палицом Јелене Јованић, освојио је максималан број бодова према готово свим критеријумима који су узимани у обзир приликом оцјењивања.

"Избор програма, хомогеност звука оркестра, интерпретација изведеног програма Градског тамбурашког оркестра - били су елементи који су чланове жирија оставили неподијељене у одлуци да овом оркестру додијеле златну плакету", рекао је Гузијан.

Тамбурашки оркестар РКУД "Пелагић", под диригентском палицом Даворина Грозданића, уз вокалног солисту Анкицу Терзић, такође је високо оцијењен, те је освојио сребрну плакету.

Гранд при фестивала је освојио Бродски тамбурашки оркестар.

Градски тамбурашки оркестар, током боравка у Руми, прихватио је приједлог организатора Фестивала - Савеза тамбурашких друштава Војводине, да преузме организацију наредног фестивала, који би требало да буде одржан 2015. године у Бањалуци.

"Ово је велико признање и потврда да је Бањалука град тамбуре и тамбурашке музике, с обзиром на то да би ово фестивалско надметање требало прерасти у јединствен европски тамбурашки фестивал, који би се бијенално организовао у земљама гдје су тамбура и тамбурашка музика дио културне баштине", рекао је Гузијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана