Златна медаља на Свјетској хорској олимпијади у Риги

Срна
Златна медаља на Свјетској хорској олимпијади у Риги

Бањалука - Женски камерни хор "Бањалучанке", под вођством композитора и диригента Младена Матовића, освојио је златну медаљу на Свјетској олимпијади хорова у Риги /Летонија/ у конкуренцији око 500 хорова из 80 земаља.

"Бањалучанке" су на овом најзначајнијем свјетском хорском такмичењу учествовале као једини представник Републике Српске и БиХ, а златну медаљу су освојиле у категорији традиционалне музике.

Хор се директно квалификовао на Свјетску хорску Олимпијаду у Риги, која је одржана од 9. до 19. јула, захваљујући претходно освојеним златним медаљама на европским такмичењима у Будимпешти и Барселони.

"Након два узастопна олимпијска сребра са претходне двије хорске Олимпијаде које су одржане у Кини и САД, коначно смо досањали сан о олимпијском злату и на најљепши могући начин заокружили и потврдили вишегодишњу резултатску константу најуспјешније генерације ансамбла, те додатно учврстили своје мјесто најбоље рангираног хора на званичној ранг листи 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације жМузика Мунди", изјавио је Матовић Срни.

Имајући у виду огроман број земаља учесница Олимпијаде, а у жељи да учешћем пружи пуни допринос ублажавању посљедица катастрофалних поплава које су задесиле Републику Српску и регион, хор је од Свјетске хорске асоцијације добио могућност да промовише све активности и начине на које се може помоћи угроженом становништву и Српској.

Током трајања Олимпијаде посебно је промовисана композиција "Анђео у вашем срцу", аутора Младена Матовића, којом су чланице ансамбла универзалним језиком музике позвале међународу јавност да помогне у обнови поплављених подручја.

Ова нумера би ускоро требало да добије и свој видео запис који ће јој додатно помоћи да у потпуности испуни своју намјену и функцију.

Женски камерни хор "Бањалучанке" жели да се јавно захвали граду Бањалука, те свим републичким институцијама и пријатељима ансамбла који су директно или индиректно помогли одлазак и учешће хора на овом престижном хорском такмичењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана