Златан Видовић у сусрет премијери Пиџаме за шесторо у Јазавцу: Брачни односи огољени на даскама театра

Мирна Пијетловић фото: Ацо Чавић
Златан Видовић у сусрет премијери Пиџаме за шесторо у Јазавцу: Брачни односи огољени на даскама театра

Бањалука - Текст Марка Камолетија је јако забаван, духовит водвиљ који је редитељ Жељко Стјепановић пребацио на наше поднебље, тако да су и ликови из текста сада Бањалучани, што ће публици на један специфичан начин приближити представу "Пиџама за шесторо".

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" глумац Народног позоришта Републике Српске Златан Видовић, који је остварио једну од улога у представи Градског позоришта "Јазавац" чија премијера публику очекује у недјељу, 28. фебруара. у 20 часова.

- Мислим да ће публику у позориште привући брза и забавна игра глумаца у овом комаду који је препун урнебесних заплета. Ова прича приказује све стране брачних и мушко-женских односа. У овој поставци нисмо ни осуђивали ни подилазили било којој страни, већ смо хтјели да све прикажемо објективно без икаквог моралисања, наравно, уз обиље хумора - најављује Видовић.

Он се појављује у улози Боже Костура, месара који заједно са својом супругом ради сваки посао на који наиђе како би обезбиједили пристојан живот.

- Божо је јако практичан и крут, чак би се могло рећи и помало спор, али исто тако он је један јако љубоморан муж, што цијелој овој причи даје још већу дозу занимљивости. Покушао сам да урадим лик што пластичније и реалније. Полазиште за грађење лика сам тражио у драми, а не у комедији, што би ми глумци рекли из контре - открива Видовић.

Он додаје да сваки текст који се бави мушко-женским односима веома лако налази пут до публике.

- Публика која учествује активно у праћењу комада је најбоља публика, а самим тим и таква представа је добра представа - наглашава овај млади и талентовани глумац.

Упоредо са овом представом Златан у свом матичном позоришту, Народном позоришту РС, ради на, како каже, одличном комаду хрватског писца Мате Матишића "Синови умиру први" у режији Марка Мисираче, чија премијера је заказана за 5. март.

- Ријеч је о црнохуморној драми о ратним војним инвалидима и њиховим породицама који настоје да пронађу тијела своје браће и другова који су погинули или нестали у рату. На том путу су приморани да се служе разним средствима, јер људи који знају судбину несталих су инфилтрирани свуда, од мафије до власти, тако да су препреке на њиховом путу велике и опасне - каже Видовић.

Игра једног од тројице другова који покушавају да пронађу тијело свог преминулог саборца.

- Мој лик, Ацо, је ратни војни инвалид који покушава да схвати да ли је њихова потрага у потпуности оправдана и да ли циљ оправдава средства, тј. да ли је све што они чине на путу да пронађу свога саборца оправдано и морално - додао је на крају нашег разговора Златан Видовић.

Домаћи текст

- У посљедње вријеме много пажње је посвећивано домаћим писцима у нашим позориштима, што је за сваку похвалу. Такође, веома је позитивно што су се на наше сцене постављали и текстови које су писали дипломирани драматурзи са наше академије, што је свакако велики подстицај да се настави у том правцу и да се наше домаће снаге све више укључују у позоришни живот - рекао је Златан Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана