Злата Когелник, добитница награде за најбољу глумицу на Позоришним играма у Јајцу: Никада нисам негативац до краја

Снежана Тасић
Злата Когелник, добитница награде за најбољу глумицу на Позоришним играма у Јајцу: Никада нисам негативац до краја

Приједор - Када глумци дођу у моје године, онда углавном добијају награде за животно дјело, али ново признање које сам добила стигло је за конкретну улогу. Ово је само био тест шта још могу да урадим. Све сам издржала и идемо даље.

Ријечи су ово глумице Злате Когелник, која је на 36. Позоришним играма у Јајцу добила награду за најбољу глумицу захваљујући улози мајке у представи "Бунар" у продукцији Позоришта Приједор. 

Глумица, која има 75 година, у приједорском позоришту игра од сезоне 1959/1960. Иако најстарији члан глумачке екипе "Бунара", који је по тексту Радмиле Смиљанић режирао Дарко Цвијетић, Когелникова је током рада на представи прва научила текст.

- Младим глумцима у овој представи по разлици у годинама могла бих да будем бака. Али ја сам се потпуно посветила улози, нисам смјела да ризикујем да текст учим у посљедњи час - прича глумица која је званично пензионисана још 2005. године.

Међутим, то је није спријечило да и даље буде активан члан ансамбла Позоришта Приједор.

Присјетила се како је изгледао рад на представи "Бунар" и сарадња са редитељем Дарком Цвијетићем.

- Дарко је пјесник и он је увијек у облацима, а ја сам чврсто са обје ноге на земљи, али борим се за право улоге коју играм и не дам да мој лик буде негативан до краја - каже Когелиникова.

Лик мајке за који је награђена је негативан, али она ниједном са сцене не проговара језиком мржње.

- Послије извођења представе у Јајцу много жена ми је пришло и рекло: "Ја као да сам слушала своју комшиницу". То је доказ да смо направили искорак на сцени и да се та улога тиче свакога и никога - истиче глумица.

Признаје да је имала одређени страх прије изласка на фестивалску сцену.

- Највише сам се бојала публике јер је лик мајке негативан, али и у тим тешким сценама људи који су нас гледали проналазили су начин да бјеже у смијех. И на крају сам у виду аплауза добила велику подршку - рекла је Когелникова.

Присјећа се да је одиграла много улога, давно је, каже, престала да броји, али је сигурна да их има бар 150, рачунајући да је у сезони имала по три нова лика.

Најдраже признање

- Најдража награда ми је она коју сам добила за улогу Лакија у представи "Чекајући Годоа". То ми је и најтежа рола коју сам играла, јер сам тумачила мушки лик, али и остала признања и улоге чувам у лијепом сјећању - каже Злата Когелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана