Животне приче за сузе и смијех

Александра Маџар
Животне приче за сузе и смијех

Бањалука - Смијех послије готово сваке реплике, овације публике, глумци који су најискренији дио себе оставили на сцени уз изузетне креације, обиљежиле су премијеру представе "Цело тело ту ме боли" у Градском позоришту "Јазавац".

И сваки пут када је престао смијех у публици у позоришној сали и на сцени, снажно је "одјекнула" горчина и туга са којом живе главни ликови, Станимирка коју тумачи Николина Јелисавац и Саво, чији лик игра Љубиша Савановић.

Комад у режији Николе Пејаковића у четвртак увече указао је на тужне приче и несређене животе људи који нас окружују. Локална старлета, у чијој су глави праве вриједности вјечна мистерија, осим што ужива у проводу без граница са сумњивим ликовима, жели да се оствари куповином, како каже, "тоталног доктората".

Са друге стране, Бањалучанин, стари момак са Мејдана, професор, изигран од времена и људи, живи у безнађу, љут и бијесан, не покушавајући да нешто мијења, јер сматра да не вриједи покушавати. Да су родитељи увијек брижни, али да некада не прихватају истину о својој дјеци, чији су "робови", на комичан начин кроз улогу мајке показао је Велимир Бланић.

Пејаковић је комад радио по тексту "Лекција" Ежена Јонеска, утемељивача театра апсурда, али га је великим дијелом прилагодио данашњем времену.

- Осјетили смо да треба да уткамо неку нашу причу, а када смо ушли у процес, онда смо ишли до краја. Представа је блага верзија стварности, која изгледа много горе - истакао је Пејаковић.

Редитељ, који има обичај да не буде на премијерама својих представа, овај пут је из канцеларије "Јазавца" кроз мали прозор гледао на сцену.

- Чуо сам мало, али довољно - рекао је он.

Глумци су се, као и обично, сложили да је сарадња с њим инспиративна и сваки пут као нова школа глуме.

- Улога Станимирке је врло специфична, атрактивна, занимљива. Било је битно освојити само психологију лика, јер је њена логика потпуно необорива - рекла је Јелисавац.

Ипак, наглашава да овом причом нису жељели да осуђују, већ да апелују, опомену и натјерају људе да размишљају.

- Проблеми о којима говоримо су велики и широки. Ликови су различити свјетови, али су двије стране једне медаље.  Представа је врло директна, нема скривених мисли и тајни. Испоштовали смо Јонеска као писца апсурда, а оно што је наш апсурд јесте ситуација у којој живимо - истакла је она.

Реакције

Да је представа нашла пут до публике сложили су се и Љубиша Савановић и Велимир Бланић, који су презадовољни реакцијама. Бланићу је посебна част што је дио овог комада, јер му је ово прва сарадња са Николом Пејаковићем.

- Радује ме што "Јазавац" има нову представу, која ће, чини ми се, бити хит на репертоару - казао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана