Живот Одри Хепберн у фотографијама

Александра Маџар
Живот Одри Хепберн у фотографијама

Изложба фотографија о животу и каријери чувене глумице Одри Хепберн "Одри Хепберн: Портрети иконе" биће отворена од 2. јула до 18. октобра сљедеће године у лондонској Националној галерији портрета.

Изложба ће пратити њен живот од успона на Вест Енду до једне од најфотографисанијих звијезда Холивуда, али и њен хуманитарни рад касније у животу. Класичне фотографије звијезде филма "Доручак код Тифанија" биће изложене уз ријетке породичне фотографије. У оквиру поставке биће приказана дјела фотографа сер Сесила Битона и Ричарда Аведона.

Неке од најпознатијих изложбених фотографија су оне са промотивних плаката за филмове, насловница за магазине, али су ту и снимци иза камера, укључујући и фотографије које је радио Марк Шо, који је имао ексклузивно право да фотографише снимање "Сабрине" 1953. Међу другим "звијездама" изложбе је Одри Хепберн у својој гардероби на Бродвеју, када је играла у представи "Жижи", али и фотографије ње као младе балерине.

На овај начин биће обиљежено 65 година од њеног наступа у водећем клубу "Сиро" на Вест Енду, у којем се данас налази јавна архива Националне галерије портрета. Управо ти наступи отворили су овој оскаровки пролаз на филм.

До 1952. Одри се појавила у неколико филмова у којима је глумила споредне улоге. Те године одлази на Француску ривијеру да снима "Monte Carlo Baby". За вријеме снимања једне сцене у хотелу примјећује је чувена француска књижевница Цоллетте, која је у то вријеме имала 78 година и била везана за инвалидска колица. Гурајући се у колицима по хотелском лобију заплела се у каблове које је користила филмска екипа која је ту снимала. Док је чекала да јој неко помогне да се распетља, примјећује Одри како у паузи снимања безбрижно плеше са двојицом музичара. Остала је очарана. У то вријеме Цоллетте је тражила дјевојку за улогу Гиги у њеном комаду "Гиги". Чим је угледала Одри узвикнула је: "Ево моје Гиги!" И тако је легенда почела.

Убрзо потом глумица је упознала редитеља Вилијама Вајлера који је ангажује за главну женску улогу у филму "Roman Holiday". Како је готово истовремено добила и своју прву бродвејску и прву холивудску улогу, она напушта Енглеску и потпуно сама се сели у Њујорк. Њен дугогодишњи момак Џејмс Хансон дошао је у Њујорк на премијеру "Гиги" и тада ју је запросио. Међутим, вјеридба није крунисана браком. Након вишемјесечног одгађања вјенчања Одри је раскинула вјеридбу. Знала је да, уколико се уда, неће моћи да настави каријеру. Много је анегдота и филмских прича из живота ове глумице због којих је постала непревазиђена.

Занимљивости

* Њена мајка је потомак енглеских и француских краљева.
* Одри је једна од свега девет умјетника који су покупили све главне награде које се додјељују у свијету шоу бизниса ("Еми", "Оскар", "Греми" и "Тони").

* Говорила је француски, италијански, енглески, холандски, фламански и шпански језик.

* У Јапану је сматрана узором женске љепоте.

* У авионима је летјела увијек туристичком класом. Никада није жељела да води гламурозан живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана