Живомир Јоковић: “Палчић” чека публику

Александра Маџар
Живомир Јоковић: “Палчић” чека публику

Бањалука - Заиста је тешко доћи до правих текстова који могу да заинтересују малишане, јер им је данас много садржаја доступно на телевизији, а много мале деце добро користи интернет.

Рекао је ово за “Глас Српске” редитељ из Београда Живомир Јоковић, који на сцену Дјечијег позоришта Републике Српске поставља представу “Бајку о Палчићу” за коју су пробе почеле ове седмице.

- Ову причу први пут постављам на сцену. “Бајка о Палчићу” је представа коју позориште спрема за најмлађе у сусрет новогодишњим празницима, али радимо је тако да може и после да се игра свуда и на сваком месту - каже Јоковић, који је и оснивач чувеног Позоришта лутака “Пинокио” у Земуну.

Он је у Бањалуци успјешно поставио много “великих” и “малих” представа, а глумци Дечијег позоришта РС вриједно раде на пробама за нови комад.

- Текст смо на неки начин савладали и све иде по плану. У овом театру глумци се увек професионално односе према раду на представи, а ништа другачије није ни овај пут. Сматрам да су атмосфера у којој се ради, спремност ансамбла за рад, доза ентузијазма и жеља за достигнућем циља најважнији услови да се човек у потпуности бави овим послом - истакао је Јоковић.

Текст је, како каже, настао у Чешкој у облику приче и захтијевао је да на сцени буде осам глумаца, а овај доајен српског луткарства урадио је адаптацију и свео представу на четири глумца.

Улоге је повјерио уиграној глумачкој екипи Дјечијег позоришта РС Божани Бијелић, Зорани Шуман, Саши Терзићу и Ђорђу Јанковићу.

- Урадио сам много представа за децу, а још више сам их погледао. Искуство које сам стекао говори ми да оне морају да имају, пре свега, јасну причу. Поред тога, неопходни су и елементи на основу којих би се малишани определили за једног јунака како би се заједно борили за његове циљеве - истакао је Јоковић.

Оцјењује да је најбитније да се малишани зближе са неким од ликова из представе и да уз добру музику и веселу атмосферу проведу лијепе тренутке у позоришту.

Прича

- Родитељи су врло тужни што немају деце и како то у бајци бива, изнебуха се појави детешце, дечак Палчић. Он је највећа радост и срећа за родитеље све док не наиђе цар коме се Палчић јако свиди и који жели да га купи и поклони својој кћерки принцези - открио је дио приче Живомир Јоковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана