Живео живот пут кроз прошлост

Aгенције
Живео живот пут кроз прошлост

Мултимедијална и интерактивна изложба "Живео живот" која има циљ да покаже како је живио обичан човјек у периоду од 1950-тих до 1990-тих година отворена у Робној кући "Београд" у Кнез Михаиловој улици.

Организатори изложбе су жељели да прикажу живот обичног човјека који је волио и живио живот у земљи која више не постоји.

Прослављени ватерполиста Игор Милановић, који је присуствовао отварању изложбе, истакао је да се током 40 година живот обичног човјека мијењао, да није био лак, али да је постојала нека нада да ће сваки сљедећи дан и година бити бољи.

- Овде су крагујевачки фића, рокенрол, црвени киоск који симболично преносе животне радости које је носила ова епоха - рекао је Милановић.

Један од организатора изложбе Живко Малетковић рекао је да је циљ изложбе да покаже живот обичног човјека у земљи која се звала Југославија у периоду од неких 40 година.

- Ми смо се потрудили да посетиоци могу ову изложбу да доживе свим чулима. Она је патентирана као прва чулна изложба тако да ће сви бити у могућности да осете, додирну, помиришу, пробају и погледају предмете који су били карактеристични за тај период - рекао је Малетковић и додао да ће сваки посјетилац који је живио тај живот бити у могућности да се подсјети тих времена, а да ће неке нове генерације коначно моћи да схвате зашто њихови родитељи, баке и деке нон-стоп причају о тој држави.

Посјетиоци ће до 31. јула, када се завршава први дио изложбе, бити у прилици да виде одмах на улазу у изложбени простор чувени црвени киоск који је био незаобилазан дио некадашњег свакодневног живота, увијек близу кад се огладни. Виршле барене у ростфрај лонцу служиле су се у земички са разријеђеним сенфом уз јогурт из троугластог тетрапака. Виршле ће моћи да се дегустирају током трајања изложбе. Преко пута црвеног киоска је чувени плави на којем су људи куповали штампу.

На првом спрату РК "Београд" један посебан сегмент поставке носи назив "На њих смо били поносни - Радивој Кораћ, Драган Џајић, Мате Парлов, Бојан Крижај, Матија Љубек, сви ће се присјетити наших спортских успеха". На истом спрату моћи ће да се сједне на стара сједишта ЈАТ-ових авиона, који су тада били дика и понос ослобођене Југославије, а са популарним црвеним пасошем без виза се брзо стизало на многе европске дестинације.

Ту је и импровизована аутобуска станица, као и сједишта међуградских аутобуса. Оно на шта су посебно поносни организатори изложбе је сегмент - самопослуга. Бучне металне касе, стари новац са много нула, електрични млин за кафу, паковања прехрамбених производа међу којима је и прво паковање "плазма" кекса на којем пише да кекс може замијенити парче меса, старе "БИП" флаше, јогурт у троугластом паковању... само су неки од експоната који су приказани на овој изложби.

На посљедњем спрату посјетиоци пролазе кроз музички времеплов и могу да се присјете дискотека из тог периода и да се упознају са развојем рокенрола у тадашњој Југославији. Такође, уз помоћ посебно патентираног уређаја могу се осјетити мирис чувеног "бриона", сладоледа од ванилије на точење, цигарет-жвака, као и мирис загорјелог млијека, а у мензи може да се дегустира и топли оброк попут рибића у кајмаку. Наставак изложбе биће на истом мјесту од 20. септембра до 31. децембра.

"Комбинована соба"

Незаобилазни сегмент поставке је "Комбинована соба - модел ''70" - стандардна соба која се састојала од два кауча, двије фотеље, сточића, гардеробера, витрине, телевизора. Уз то још тапете, тепих, јамболија на каучу и завјесе, па је дневна соба новог стана задовољне породице била спремна. У комбинованој соби се окупљала породица да гледа "Лаку ноћ, децо" прије Дневника, па затим Дневник...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана