Жива ријеч враћа књигу на велика врата

Мирна Пијетловић
Жива ријеч враћа књигу на велика врата

Бањалука - "Ноћ књиге" утолико је значајна што је то прилика да се каже да књизи треба посветити цијелу годину. Јер, без књиге ни појединац ни нација нису потпуни, нису то што би требало да буду.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник Ранко Павловић из Бањалуке у сусрет обиљежавању културне манифестације "Ноћ књиге" у Бањалуци и региону која ће бити одржана 17. јуна од 17 до 22 часа.

Домаћин четрнаесте манифестације биће "Лагунини" клубови читалаца, а када је ријеч о Бањалуци, све пословнице књижаре "Култура". "Ноћ књиге" организују у 26 градова у Србији и региону, на више од 50 локација. Регионални карактер манифестацији дају "Лагунини" клубови читалаца у Бањалуци, Тузли, Сарајеву, Подгорици и Никшићу.

Ипак, Павловић истиче да је неопходно да се овом празнику књижевности придруже и многи други.

- Неопходно је да широм отворимо врата свих културних институција којима је задатак и то да популаришу књигу. То су првенствено центри за културу - казао је Павловић.

Такође, каже овај књижевник, стиче се утисак да "чинимо све да књигу протјерамо и из школе".

- Није давно било када су писци били чести гости образовних установа, а сада су њихове посјете ђацима постале малтене "инцидентни" случајеви. Заборављамо да жива ријеч књижевника може учинити више на популаризацији књиге и развијању навике читања, више него ко зна колико предавања и сличних активности - напомиње Павловић.

Подсјетио је на значај какав је некада даван писаној ријечи.

- Често смо говорили, а све више заборављамо, да је књига велики пријатељ, па се према њој морамо и пријатељски односити - истиче Павловић.

Ипак, из београдске Издавачке куће "Лагуна", која је и организатор ове манифестације, поручују да ће ово бити прилика "да се по најповољнијим цијенама купе најновији свјетски хитови, књиге домаћих аутора, литература за дјецу и друга издања".

- Када су у питању попусти на наша издања, за куповину једне књиге биће 25 одсто, за двије 30, за три 35, а за четири и више књига 40 одсто. Књиге осталих издавача биће снижене за 15 одсто - казали су из "Лагуниног" клуба читалаца у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана