Житомислић: Отворена изложба најбољих фотографија националних споменика

Срна
Житомислић: Отворена изложба најбољих фотографија националних споменика

МОСТАР - У музеју у Житомислићу вечерас је отворена изложба умјетничких фотографија “Национални споменици у БиХ”, на којој је изложено 20 најбољих радова пристиглих на истоименом конкурсу, а Фондација “Музеј Житомислић”, у сарадњи са Мисијом ОЕБС у БиХ додијелила је награде за најбоље.

Прво мјесто припало је Едису Халимановићу, који је члан Фото-видео клуба “Валтер” из Сарајева. Друго мјесто припало је Елдину Имамовићу, а треће мјесто дијеле Борис Антељ и Младен Топић.

На конкурс је пристигло 87 пријава од 35 различитих аутора широм земље.

Амбасадор Мисије ОЕБС у БиХ Брајан Агелер рекао је да му је велико задовољство бити на локалитету културно-историјског насљеђа и отворити на том мјесту изложбу фотографија, нагласивши да је овај догађај наставак Свјетске седмице међурелигијске хармоније који слави и промовише хармонију међу грађанима БиХ свих вјера.

Агелер напомиње да се у БиХ налазе бројне културно-историјске знаменитости које дијеле сви грађани, а препознавање овог насљеђа, његово очување и промоција доприноси међусобном разумијевању и уважавању различитости.

Он је истакао је да је прелијепо што су на конкурсу учествовали људи из цијеле БиХ и нада се да постоји заједнички језик међу политичким и културним лидерима за очување овог насљеђа и да се та вриједност препознаје.

Игуман Манастира Житомислић Данило Павловић рекао је да је Музеј Житомислић кроз годину и по дана на мјесечном нивоу организовао барем један догађај. До сада су то биле изложбе, промоције књига, округли столови, а овог пута изложба најбољих фотографија националних споменика у БиХ.

“Манастир Житомислић је културно-историјски споменик БиХ од великог значаја и жељели смо да промовишемо и интеркултуралну сарадњу и да покажемо да заиста стојимо на томе да национално благо наше државе требамо чувати, презентовати и показивати”, рекао је игуман Данило.

За наредни период планирана је сарадња са музејем у Требињу и Центром за културу у Никшићу и двије изложбе.

Директор Фондације “Музеј Житомислић” Ирина Колак Мандић рекла је да су од августа 2021. године до сада имали бројне активности - двадесетак изложби, промоција публикација, трибина, манифестација.

“Наставили смо у том ритму и имали смо почетком ове године и хуманитарне догађаје”, рекла је Мандићева и најавила низ нових значајних манифестација.

Изложби је присуствовао и премијер Херцеговачко-неретванског кантона Невенко Херцег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана