Зимске бајке чекају малишане

Александра Глишић
Зимске бајке чекају малишане

Бањалука - Дјечије позориште Републике Српске завршава инсталацију "Зимске бајке" коју ће најмлађа публика моћи да погледа од 18. до 30. децембра у Сњешкову - хуманитарно-културној манифестацији овог театра.

Директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић истиче да на крају године биљеже више од 220 изведених  представа, од чега готово 40 представа са гостовања у другим градовима и државама.

У овој, како каже, једној од најтежих година за њихово позориште, репертоар су обогатили са пет нових представа. Ријеч је о насловима "Том Сојер" у режији Југа Радивојевића и "Кочоперитис" редитеља Горана Дамјанца, који су намијењени тинејџерима.

Најмлађи узраст обрадовали су представама "Јаје", коју је режирао Предраг Бјелошевић и "Крџа Брџа", чију режију потписује Александар Пејаковић.

На сцени је ове године заживио и "Мачак у чизмама" - представа за дјецу у режији Тодора Валова.

Малишани се већ радују посјети Сњешкову, а покровитељи манифестације ове године су Влада Републике Српске и "м:тел". Почели су и да изводе луткарске представе у малој експерименталној дворани са 80 мјеста. Потврду за квалитет рада добијају на бројним фестивалима.

- Представа "Одисеј - Сан о повратку" је на свим такмичарским фестивалима на којима је учествовала ове године освојила највеће награде. Међу њима су награде у Крагујевцу и Бугојну. Изведена је уз овације у Измиру, гдје је имала част да свечано отвори свјетски луткарски фестивал - наглашава Бјелошевић.

Напомиње да су учествовали и на фестивалима у Сомбору, Београду и Новом Саду.

- Већ сада имамо позиве за сљедећу годину да учествујемо на свјетским фестивалима у Санкт Петербургу, Омску, Казахстану, Малезији, Бугарској, Пољској и Словенији - рекао је Бјелошевић.

Фестивал

Већ традиционално, Дјечије позориште Републике Српске сваке године организује Међународни фестивал позоришта за дјецу. Ове године у октобру, на 15. фестивалу, малишани су могли да погледају представе тринаест театара из десет држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана