“Жичка хрисовуља” Милану Ненадићу

Срна
“Жичка хрисовуља” Милану Ненадићу

БЕОГРАД - Пјесник, књижевни критичар, есејиста и преводилац Милан Ненадић из Новог Сада овогодишњи је добитник књижевне награде “Жичка хрисовуља”, а признање је по традицији уручено у Манастиру Жича код Краљева.

Одржавање 29. Жичког духовног сабора “Преображење” било је доведено у питање због актуелне епидемиолошке ситуације, па је програм сажет и сведен на једну изложбу у Народном музеју, представљање добитника и уручење хрисовуље.

“Ми смо ове године имали мањи број програма које су организовали Народни музеј у Краљеву и краљевачка библиотека жСтефан Првовенчаниж. Међутим, традиција није прекинута и данас у Жичи додељујемо још једну жЖичку хрисовуљуж, рекао је градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Милан Ненадић је аутор више од 20 књига пјесама за које је, осим “Жичке хрисовуље”, добитник “Дучићеве” и “Змајеве” награде, као и признања Удружења књижевника Србије и Српске академије наука и уметности, пренио је РТС.

“жЖичка хрисовуљаж ми значи утолико што сад опет морам да се враћам перу и папиру. Ја знам да се на папиру често тугује и рида, а мање пева. Мада оно што сам досад потписивао углавном су називали песмом”, рекао је Ненадић.

Милан Ненадић је родом из Босанског Грахова и у сродству је са Гаврилом Принципом, што је, поред поистовјећења са матичним тлом и предањима, опредијелило његов књижевни рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана