Згитар фест у Зворнику окупио 31 такмичара

Срна
Згитар фест у Зворнику окупио 31 такмичара

Зворник - У Зворнику се данас одржава Пети фестивал гитаре "Згитар фест" на коме наступа 31 ученик музичких школа из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Фестивал се одржава у оквиру обиљежавања Дана града Зворника и значајног јубилеја – 60 година рада Музичке школе "Војин Комадина" Зворник.


Директор зворничке Музичке школе Љубиша Поповић рекао је новинарима да су се пријавили такмичари из Лознице, Шапца, Живиница, Тузле, Ваљева, Источног Сарајева и Зворника и подсјетио да је прије пет година основан овај фестивал.

"Такмиче се ученици основних и средњих школа у пет категорија, а оцјењује их жири који чине професори средњих музичких школа Драган Николић из Зворника, Предраг Станковић из Тузле, Лука Јездић и Милош Поповић из Ваљева", рекао је он

Поповић је додао да ће бити проглашени најбољи такмичари у свим категоријама, као и лауреат такмичења, док ће њихов пласман бити показатељ колико су радили и научили да свирају.

Он је подсјетио да се број такмичара у односу на прошлу и претходне године повећао што значи да је зворнички фестивал све познатији.

"Фестивал гитаре жЗгитар фестж, осим што афирмише наш грда, значајан је и по томе што промовише младе музичара и даје подстрек за њихов даљи рад", рекао је Поповић.

Организатор овог фестивала је Музичка школа "Војин Комадина" Зворник, а покровитељ Градска управа. /крај/мсг/пн/фото

Четири државе у заједничкој спелеолошкој акцији на планини

Требињ - У рејону Убала на планини Орјен спасилачки тимови Републике Српске, Хрватске, Црне Горе и Србије данас заједнички изводе спелео-спасилачку вјежбу.
Вјежбе извлачења унесрећених из јама и пећина у организацији Спелеолошког савеза Републике Српске – окупила је тимове из Требиња, Фоче, Бањалуке, Херцег Новог, Дубровника и Београда, а домаћин је требињско Спелеолошко друштво "Зелена брда", у сарадњи са Цивилном заштитом Града Требиња.

Дејан Јанковић, из требињског спелеолошког друштва, каже да је вјежба осмишљена првенствено с циљем да се увјежба координација свих субјеката републичке и градске цивилне заштите у акцијама спасавања из јама и пећина, али и комуникација са спелео-спасилачким тимовима из окружења, када је за ове, по правилу сложене захвате, потребна и помоћ комшијских служби.

"Други циљ је увјежбавање саме вјештине спелеоспашавања из спелеолошког објекта, у нашем случају, јаме која је дубока око 100 метара. Извлачимо живог човјека и потребни су максималан опрез и строго поштовање правила како би се све извело на безбједан начин, не само за унесрећеног већ и за учеснике у спасавању. У јами је око 30 спелеоспасилаца и довољан је један камичак да се одрони и да се неко повриједи", појашњава Јанковић.

Никола Рабреновић, из Горске службе спасавања Србије, истиче да на њиховом подручју, на срећу, нису честе акције спашавања из спелео-објеката, додајући да ће данашња вјежба бити од велике користи и за друге врсте спасилачких акција – гдје год је за успјех пресудна добра координација и ангажованих тимова.

Он каже да су сарадња, комуникација и стандардизација технике спасавања кључни да би се успјешно извела акција.

И Зоран Чабрило, начелник станице Дубровник Горске службе спасавања Хрватске, која је на Орјена стигла са својом спасилачком екипом каже да су брзина интеревенције, спремност и припремљеноост основа у ситуацијама спасавања.

Он сматра да оваква једна активност, у којој сусједи сарађују на једном пројекту, доприноси заједничкој спремности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана