Жене викинга покренуле траку

Љ. А.
Жене викинга покренуле траку

Бијељина - Њемачки археолошки филм под називом "Жене викинга - Сигрунин бијег на Исланд", који приказује улогу и друштвени положај жене у викиншкој заједници, отворио је седму смотру археолошког филма у бијељинском Музеју Семберије.

Након овог остварења приказан је и италијански филм "Дрводјеље и столари у бронзаном добу", који приказује реконструкције неких елемената стамбених објеката људи који су живјели у бронзаном добу, технике градње и обраде дрвета.

- Ово је ревија археолошких филмова и истраживања аутора у посљедње двије године. Филмови из Србије приказују најновија ископавања у Сирмијуму, те у близини Беле Паланке, гдје је приликом изградње аутопута откривена ранохришћанска базилика - рекла је конзерватора у Музеју Семберије Сњежана Антић.

Она је истакла да ће пројекције филмова бити одржаване сваке сриједе током фебруара у музеју од 18 часова.

-        Публика ће моћи да погледа десет филмова. Четири из Италије, три из Њемачке, два из Србије и један из Црне Горе - објаснила је Антићева.

Сљедеће седмице за публику су припремљени филмови о римској и етрурској цивилизацији - италијански "Верона, отворени град - у трагању за Вероном римског доба", "Зора Етрураца - аспекти и свједочанства вилановске културе" и српски "Пурпурни Сирмијум".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана