Жене у запећку Холивуда

Aгенције
Жене у запећку Холивуда

Лос Анђелес - Када Холивуд у четвртак објави списак номинованих за "Оскаре", на њему ће се наћи нека велика имена, нове наде, али срамотно мало жена, јавиле су агенције.

Иако су жене продуценти неколико главних филмова у трци за награде, остаје бојазан да је шоу-бизнис и поред тога нереформисани "мушки клуб".

Уочи 86. додјеле награда Америчке академије за филм, недавно истраживање указало је на шокантно мали број жена које су режирале филмове са највишом зарадом у посљедњих десет година.

Од 100 филмова са највећом зарадом, само два је режирала жена - на 83. мјесту је "Мама миа!" коју је 2008. режирала Филида Лојд, а на 68. је "Кунг фу панда 2" из 2011. редитељке Џенифер Ју Нелсон.

Како пише "Индипендент", борба за мјесто жена на врху холивудске хијерархије била је, како се чинило, добијена када је Кетрин Бигелоу постала прва жена која је добила "Оскара" за режију за "Катанац за бол" 2010. Она је, међутим, тек четврта жена која је била номинована за награду Академије и ниједна јој се од тада није придружила.

Од десет филмова који ће се највјероватније наћи на листи номинованих за "Оскара" за најбољи филм, шест има жене у продуцентском тиму. Шансе да се неко придружи Кетрин Бигелоу на листи жена редитељки номинованих за "Оскара" су непостојеће. И док је америчко Удружење продуцената саопштило да жене чине готово половину од њихових 6.000 чланова, организација је била "шокирана" истраживањем које је спровела организација "Жене на филму" Санденс института које је показало да жене чине само 4,4 процента режисера 100 филмова са највећом зарадом у периоду од 2002. до 2012. Бројке показују да што је већи буџет за филм, шансе да га режира жена су мање.

Британска продуценткиња Алисон Овен, једна од три продуцента Дизнијевог "Спасавање г. Бенкса" који има велике шансе да буде номинован за "Оскара", признала је да није претјерано изненађена великим економским јазом између мушкараца и жена у Холивуду, бар када је ријеч о блокбастерима.

Продукција

Одсуство жена на водећим позицијама код високобуџетних филмова примијењено је и на продуценте у 2013. Пет филмова са највећом зарадом 2013. су "Ајронмен 3", "Човјек од челика", "Гравитација", Паклене улице 6", "Оз велики и моћни", "Звјездане стазе: Према тами" и "Свјетски рат З". Од 19 продуцената ових филмова, три су жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана