Земаљски музеј БиХ слави 134. рођендан

Анадолија
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Земаљски музеј БиХ данас обиљежава своју 134. годишњицу постојања, а тим поводом и на овај значајан датум припремљен је низ садржаја за посјетиоце.

Обиљежавање 1. фебруара, дана када је основан Земаљски музеј Босне и Херцеговине, традиционална је манифестација током које се посјетиоцима нуди велики број садржаја. Како је ово још један рођендан који је Земаљски музеј БиХ дочекао у околностима пандемије, број садржаја је нешто скромнији, али довољан за посјету Земаљском музеју.

 Изложена Сарајевска хагада 

Адиса Лепић, кустос и начелница Одјељења за археологију, казала је новинарима како се Земаљски музеј потрудио на свој рођендан понудити јавности неколико научних и стручних предавања, на којима су радили стручњаци с одјељења за етнологију, природне науке и конзервацију и рестаурацију.

"Припремили смо привремену изложбу 'Употребна вриједност стијена и минерала' и она ће бити доступна за јавност у наредна два мјесеца. Имамо такође и два излагања Сарајевске хагаде у терминима од 11 и 17 сати. Иначе, 1. фебруар је дан када је бесплатан улаз у Музеј свим грађанима", подсјетила је Лепић.

Посебно интересовање грађана свакако плијени Сарајевска хагада, вриједни јеврејски илуминирани кодекс који потиче из средњовјековне Шпаније.

"Данашњи дан је свакако јединствена прилика да се види и Хагада. С обзиром на то да ми просторију отварамо само два пута седмично, уторком и четвртком те сваке прве суботе у мјесецу, многи грађани не стигну доћи у тим терминима, тако да је данас идеална прилика када имамо и бесплатан улаз у Музеј, уз то бесплатан улаз у собу у којој се чува Хагада", казала је Лепић.

Током дана планирана су још и предавања "Културно-историјски и интерпретативни аспект севдалинке", "Употребна вриједност стијена и минерала" те "Конзервација, рестаурација и реконструкција предмета за изложбу 'Босна и Херцеговина у предисторијско доба'".

Посјетиоци се позивају да приликом посјете поштују важеће епидемиолошке мјере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана