Жељко Касап: Недостаје ми треће око за Намћора

Снежана Тасић
Жељко Касап: Недостаје ми треће око за Намћора

Приједор - Није једноставно бити глумац и редитељ у истој представи, јер ми недостаје то треће око, које би реално могло да сагледа рад на сцени.

Рекао је ово за "Глас Српске" глумац и редитељ Жељко Касап у разговору о раду на представи "Намћор", која ће премијерно бити изведена сутра на сцени Позоришта Приједор.

Касап је дипломирао режију у класи професора Светозара Рапајића на бањалучкој Академији умјетности, а за дипломски рад режирао је "Народног посланика" Бранислава Нушића.

- У свакој сезони од 2005. године режирам бар по једну представу у Позоришту Приједор. Иза себе имам девет режија, а сарађивао сам и са драмским студиом из Новог Града и бањалучким "Дис" театром - казао је Касап.

Додао је да је на посљедње пробе за "Намћора" почео да доводи пријатеље из струке, да би му сугерисали шта би могао да уради другачије. Признао је да га је главни лик из представе освојио на прво читање.

- Био сам себичан, јер сам схватио да овакав лик не могу да пропустим. Можда сам се мало пронашао у јунаку представе, тако да сам радо прихватио да радим оба посла истовремено - испричао је Касап.

Истакао је да је аутор текста Мирољуб Недовић Рики мајсторски знао да изведе причу на прави пут и да ће она сигурно изазвати емоције публике.

- Да Недовићеви текстови добро пролазе код глумаца, али и код публике, показала је и представа коју смо раније радили "Дум дум - тамни вилајет". Послије смо у Позоришту Приједор поставили комад истог писца, "Соко зове орла", који је био једна од мојих најгледанијих представа - казао је Касап.

Указао је на чињеницу да Недовић пише комаде који не захтијевају скупу и велику сценографију, јер зна да позоришта имају скромне буџете.

- Јунака представе "Намћор" можемо пронаћи свуда око нас. У 14 слика испричаћемо причу о музичару који је желио да буде велика рок звијезда. Међутим, принуђен је да свира народњаке у кафанама и тако живи, као намћор са којим ће се судбина поиграти - рекао је Касап.

Сматра да је нова представа добар репертоарски потез, јер је послије драма "Ничији син" и "Дјелидба" сцена потпуно отворена за причу попут "Намћора".

- Представа је намијењена публици различитих генерација, питка је, једноставна и има балкански шарм. Али зна и да се поигра са судбинама главних ликова - казао је Касап.

Мала екипа

- Са малом глумачком екипом, коју чине Мирела Предојевић, Маја Радоњић и Дубравко Вукадиновић, није било тешко урадити "Намћора". Када глумац воли то што ради, никада нема проблема - казао је Жељко Касап.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана