Жељко Еркић: Амерички сан у српским очима

Александра Маџар
Жељко Еркић: Амерички сан у српским очима

Бањалука - Кроз цијелу причу комада "Изгубљени у Бруклину" провлачи се тежак живот наших људи у Америци и нота потенцијалног успјеха и остваривања америчког сна.

Овим ријечима глумац Народног позоришта Републике Српске описује комад који на малу сцену "Петар Кочић" у националном театру Српске поставља Владимир Ђорђевић, који и глуми у овој представи.

Поштоваоци позоришне умјетности имаће прилику да уживају у креацијама талентованих бањалучких глумаца Жељка Еркића и Владимира Ђорђевића.

- За представу смо снимали и видео-материјал, тако да је трећи глумац ове представе видео-пројектор. То је и чини модерном. Постоје сцене када се заврши игра на позорници, а наставља се на видео-биму. У томе и јесте сва љепота рада на овом комаду - казао је Еркић.

Глумац, који је публику навикао да свој таленат износи једнако добро у свим улогама, каже да је било веома узбудљиво и забавно док су снимали видео-сцене. Међутим, било је и јако захтјевно, јер су он и Ђорђевић били организатори снимања.

- Публику очекује модерна мултимедијална представа у оквиру реализма. Ако се послије представе буду питали и размишљали да ли треба да напусте своју земљу и почну живот негдје у туђини, онда могу да кажем да смо успјели - нагласио је Еркић.

Необичност комада огледа се и у чињеници да Еркић тумачи лик аутора дјела "Изгубљени у Бруклину" Џоа Молера.

- Одговорност играња аутора у овом случају није терет, јер аутентични Милан Кнеселац алијас Џо Молер је мој другар и пријатељ који већ 40 година живи и ради у Америци. До сада је објавио седам збирки приповједака о животима наших људи тамо - истакао је Еркић.

Позоришни комад по његовом дјелу само је почетак откривања тајни из пера овог писца.

- Дјело нуди велике могућности. Имамо велике планове, можда снимимо и филм - открио је глумац.

Главном јунаку ове представе није било тешко "ући у лик" Џоа Молера, јер га и приватно познаје.

- Наравно, прилагодио сам га само својим годинама, дакле, не играм га аутентично, јер Џо сада има близу 70 година. Могу да кажем да играм Џоа из млађих дана - казао је Еркић.

Он и Владимир Ђорђевић заједно су прихватили одговорност и ушли у ову модерну позоришну авантуру кроз комад "Изгубљени у Бруклину".

 - Није било лако радити, али са друге стране било је узбудљиво, јер смо само нас двојица на сцени. Један другог смо посматрали, надопуњавали се и уживали у процесу настанка комада. Надам се да ће и резултат за публику бити исти - уживање - додао је Еркић.

Премијера

Премијера представе биће одржана вечерас у 20.30 часова на сцени "Петар Кочић" у Народном позоришту Републике Српске.

- Мала сцена за мене је интиман простор између глумца и публике. Заједно смо у тих неколико квадрата. Због тога оваква прича има и велике шансе да допре до публике тј. да публика прочита њену поруку - закључио је Жељко Еркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана