Желе да Музеј »Стара Херцеговина« постану регионални музеј

Радмила Ђевић
Желе да Музеј »Стара Херцеговина« постану регионални музеј

Фоча - Музеј "Стара Херцеговина" могао би ускоро да прерасте у регионалну установу културе, а о покретању ове иницијативе разговарали су представници музеја, директор републичког Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и представници општине Фоча.

Директор музеја Бранка Драгичевић каже да би прерастање у регионалну установу донијело руководству музеја нове обавезе са којима би се сигурно могли носити.

- С обзиром на то да је наш музеј једини у горњем Подрињу, од Требиња до Бијељине тренутно нема ниједне музејске установе, можемо обухватити грађу из Новог Горажда, Чајнича, Рудог. Жеља нам је да прерастемо у регионални музеј. Имамо подршку Завода, општине и трудићемо се да и то реализујемо - рекла је Драгичевићева.

Директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Слободан Наградић каже да су неопходне мјере републичких институција и органа власти, да би се та идеја могла реализовати.

- Да ли ће до тога доћи, ми не можемо процијенити, али је важно да препознајемо потребу да музеј у Фочи постане регионални - рекао је Наградић.

Представници Завода и општине Фоча договорили су да ће у наредном периоду тражити могућности за изналажење финансијских средстава са локалног и републичког нивоа за заштиту и ревитализацију централног споменика Битке на Сутјесци у НП "Сутјеска".

Музеј "Стара Херцеговина" почео је и са припремама за прославу шест деценија постојања и рада. Прослава јубилеја састојаће се из богатог програма који ће руководство Музеја осмислити заједно са општином и Заводом.

- Жеља нам је да организујемо тај јубилеј на високом нивоу. Припремамо један научни скуп, наравно, уколико се за то изнађу средства, а надамо се да ће бити, важно је да смо на вријеме почели, имамо годину пред собом да се припремимо. Стручне савјете и идеје нам је пружила општина и Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа - рекла је Бранка Драгичевић.

Сталне поставке

Кроз четири сталне поставке Музеј "Стара Херцеговина" најбоље свједочи о овом крају Српске, историји, обичајима, именима, поткрепљујући све сачуваним фотографијама и предметима. Поставке "Фоча у прошлости", "Етнографска поставка", "Битка на Сутјесци" и "110 дана фочанске републике" привлаче све већу пажњу јавности. На годишњем нивоу остваре и по 2.000 посјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана