Зборник “Лична библиотека као портрет човјека и времена” презентован у НУБ РС: Приче о библиотекарима, писцима и сликарима

И. Б.
Зборник “Лична библиотека као портрет човјека и времена” презентован у НУБ РС: Приче о библиотекарима, писцима и сликарима

БАЊАЛУКА - Тематски зборник “Лична библиотека као портрет човјека и времена” представљен је публици јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Ријеч је о зборнику који садржи 21 рад о 30 личних библиотека које се налазе у библиотекама Српске.

Документариста савјетник у НУБ РС Вања Шмуља за “Глас Српске” је истакла да је поводом стогодишњице од рођења Душана Ј. Ђоновића, најзначајнијег легатора Народне и универзитетске библиотеке РС, прошле године био планиран стручно-научни скуп.

- Како усљед пандемије скуп није могао бити одржан, одлучили смо да радове објавимо у тематском зборнику и да на тај начин обиљежимо овај, за библиотеку, веома значајан јубилеј. У књизи се помињу многа значајна имена из српске културне историје - рекла је Шмуља.

Нагласила је да је прича о личним библиотекама увијек прича и о њиховим завјештаоцима.

- Како и  наслов књиге каже, овдје су на једном мјесту сабране приче о библиотекарима, писцима, сликарима, официрима, преводиоцима, професорима, трговцима, вајарима, архитектама, композиторима или учесницима у преломним догађајима из новије националне историје. Заједничко им је само једно - љубав према књизи - казала је Шмуља.

Додала је да су нека од тих имена Ђорђе Пејановић, Васа Чубриловић и Веселин Маслеша.

-  Нека имена су пак позната само у ужим круговима професије, као што су Душан Ђоновић, Ристо Трифковић, Светислав Мандић, Властимир Перичић и Дара Секулић. А нека су опет готово непозната и текстови објављени у зборнику изводе их на хоризонт културне јавности, попут Михаила Николића, Милоша Сомборског или Ђорђа Костића - објаснила је она.

Испричала је да личне библиотеке настају дуго те да их власници збирају зналачки, с љубављу и страсно.

- И када их остављају неком у насљеђе обично бирају неког ко ће, на неки начин, наставити причу коју су они започели - рекла је Шмуља и додала да је овај зборник због тога и свједочанство о томе да је њихово повјерење у институције културе било оправдано и да су те књиге стигле у праве руке.

Издавач књиге је НУБ РС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана