Због оцјене да су -битанге уништиле Југославију- Шербеџији пријети бојкот

Срна
Због оцјене да су -битанге уништиле Југославију- Шербеџији пријети бојкот

Загреб - Глумац Раде Шербеџија изазвао је револт и бијес хрватских "бранитељских удружења" и Министарства бранитеља због оцјене да су "битанге уништиле Југославију", па нека удружења траже да му се забрани рад у Хрватској у периоду од пет година.

"Од Министраства унутрашњих послова Хрватске тражимо изрицање забране наступа господина Радета Шербеџије у дворани жВатрослава Лисинскогж у Загребу, заказаног за 22. децембар 2016. године, због озбиљног угрожавања безбједности проузрокованог револтом ветерана изазваним јавним иступом Шербеџије", пише у захтјеву.


Памфлет против Шербеџије потписали су Хрватска бранитељска народна странка, Хрватска мрежа домољуба, Удруга "Гавран", Хрватски клуб, Удружење удовица хрватских бранитеља, а дијели се на екстремним десним порталима.

Њима смета Шеребџијина изјава дата на Сајму књига у Београду да су "битанге завадиле обичан народ".

"Од тих битанги није се могла спасити дивна Југославија. Није важно ко је више страдао, чије су жртве најбројније, јер нисмо смјели дозволити да један поштен и частан човјек изгуби живот у Југославији.

Неправедно одузет живот је свемирска катастрофа. Нисмо се могли цивилизацијски носити са историјским тренутком", рекао је Шербеџија, а то је разљутило и хрватског министра бранитеља Тому Медведа.

Узалуд је Шербеџијин адвокат Чедо Продановић у обраћању Медведу навео да се иступ Шербеџије "у суштини може свести на изражавање пацифистичког става и осуду негативних појава, импликација и посљедица које су ратна догађања на простору бивше Југославије изазвала".

"Том приликом, Раде Шербеџија није поменуо нити алудирао у било којој реченици на домовински рат, хрватске бранитеље, страдалнике или хрватске ратне хероје. Исто тако, није помињао Трибунал у Хагу, као нити суђења која су пред њим спровођена", наведено је у Продановићевом обраћању.

Међутим, министар бранитеља остао је упоран у својој интрепретацији Шербеџијиног иступа.

"Министарство хрватских бранитеља има обавезу чувања вриједности и тековина правног, легитимног, одбрамбеног и ослободилачког домовинског рата на понос хрватских бранитеља, ратних страдалника и свих грађана Хрватске", наводи Медвед у одговору Шербеџији.

Хрватски портали процјењују да би Шеребџија у будућности могао имати проблема приликом својих умјетничких наступа у тој земљи, јер му садашња власт у Хрватској није наклоњена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана