Збирка “Жежљевина” Слободана Ристовића промовисана у Рогатици

Сретен Митровић
Збирка “Жежљевина” Слободана Ристовића промовисана у Рогатици

РОГАТИЦА - “Да ми је да будем сунце и Дрину исушим, да је у сувој обући могу прећи они који беже пред лавежом ножа” дио је од три цјелине пјесме “Мајчин врисак” из збирке пјесама под насловом “Жежљевина” аутора Слободана Ристовића из Рогатице, која је синоћ промовисана у Народној библиотеци “Војислав Лубарда” у Рогатици.

О овој збирци пјесама, која је 16. по реду за коју је пјесме написао овај плодни стваралац лијепих ријечи рођен у Чајетини а, како рече, “живи са обе стране Дрине, у Рогатици и на Белој земљи код Ужица”, кроз пјесме, али и прозу, јер је аутор и шест издатих књига почев од 1982 до 2001. године, на својеврсној пјесничкој вечери говорили су, уз аутора, и професори Саша Кнежевић и Зорица Панић.

Отварајући ово успјешно пјесничко вече, директорка рогатичке библиотеке Нада Радуловић, рекла је да је Ристовић стари знанац онима који су љубитељи пјесништва, лијепих ријечи и истине које дубоко завирују у оно што јесмо ми сами, људи са врлинама и манама, са својим немирима, недоумицама, жељама и хтјењима које се понекад косе са моралом, са традицијом наших огњишта, очева и дједова и утапају у мајчине сузе са, како Ристовић пјева, “гујама испод кућног прага, које се настањују испод кошуље и завирују у срце”.

Овом збирком, рекао је професор Саша Кнежевић, са укупно 111 пјесама, Слободан Ристовић покушава да сачува од губљења и заборава неке из нашег језика ријечи које су жртва времена у коме живимо.

- Први утисак након ишчитавања било које Слободанове пјесме је упечатљиво снажан, а оно не може бити површно, већ посвећено и помно, јер његов фонд ријечи којим барата није свакидашњи, нити селективно фразерски, већ дубоко рефлексиран, па огољен, уман, мудар и делимично мистичан, препун кованица, уз коришћење старих речи и израза са смисленим значењем, еуфонијским звучењем те ритамском тачношћу, строго дефинисане форме и још одређенијим значењем, где све има своју  прецизно одређену намену што истовремено говори о каквом се врхунском ствараоцу ради - забиљежио је рецензент Раде Вучићевић.

Паузе између говорника на овој манифестацији културе попуњавао је млади гитариста из Рогатице Ђорђе Коњокрад.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана