Збирка накита Музеја Републике Српске у Горњој Стубици

СРНА
Збирка накита Музеја Републике Српске у Горњој Стубици

Бањалука - Музеј Републике Српске ће у сриједу, 27. новембра, у Музеју сељачких буна у Горњој Стубици представити изложбу "Збирка накита Етнолошког одељења Музеја Републике Српске", што ће бити прво гостовање ауторском изложбом у Хрватској, саопштено је из Музеја Српске.

На изложби ће бити приказан 161 експонат, односно различите врсте накита за главу, врат, груди и струк, те накит за руке.

Биће приказане и фотографије из фотодокументације Музеја Републике Српске које приказују на који начин се накит носио.

Аутори изложбе су виши кустос етнолог Данијела Ђукановић и виши кустос етнолог Владимир Ђукановић, а ликовно рјешење урадила је виши музејски техничар документариста Љиљана Кораћ.

Изложбом накита Музеј Републике Српске до сада је гостовао у више градова Републике Српске, БиХ и Србије, а ово је први пут да гостује у Хрватској.

Из Музеја Републике Српске истичу да је сарадња са Музејом у Горњој Стубици почела преговорима о истраживању старих заната и заједничким учешћем у IPA фондовима.

Половином маја ове године у Музеју Републике Српске гостовала је изложба "Стакло и прича о стаклару" из Музеја на отвореном - Старо село Кумровец, док ће половином децембра гостовати изложба овог музеја "Традиционалне дјечије играчке".

Изложба у Музеју сељачких буна у Горњој Стубици биће отворена у 18.00 часова, а представља наставак сарадње између Музеја Републике Српске и Музеја Хрватског Загорја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана