Завршно вече манифестације “Дани фра Ивана Фране Јукића”

GS
Foto: glaskulture

Овогодишња манифестација “Дани фра Ивана Фране Јукића” у организацији бањолучке подружнице ХКД Напредак завршена је 28. октобра 2022., изложбом народних ношњи Хрвата-католика из тринаест различитих регија Босне и Херцеговине.

Окупљенима у музеју Републике Српске најприје се обратила предсједница бањолучке подружнице ХКД Напредак Ружица Гроздић Шеварика, која је поздравила све присутне истакнувши притом и новоизабраног потпредсједника Републике Српске из реда хрватског народа др. Давора Прањића.

– Народ који сачува ношњу, сачувао је свој идентитет, изјавила је Гроздић Шеварика у своме обраћању.

Као круна манифестације, програм треће вечери започео је предавањем музејског етнолога Данијеле Ђукановић, која је на врло једноставан, али опет стручан начин говорила о значају народне ношње. Након ње, окупљенима су се обратили и колекционари Данијел Чакарић,  Драго Оршолић и Маринко Јурић, који су свој дугогодишњи труд и залагање око сакупљања ношњи представили бањолучкој публици и омогућили им уживати у прекрасним примјерцима које су том пригодом донијели у град на Врбасу.

– Све ношње које сам приказао на ревији биле су из ХКУД “Св. Анте-Цим” из Мостара, које ове године прославља 150 година од установљења у Мостару и 30 година од обновљења у Мостару, рекао је Јурић.

На крају програма, публици пригодним ријечима обратио се и новоизабрани потпредсједник др. Прањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана