Завршено снимање филма “Глумчина” о Зорану Радмиловићу: Непролазна глумачка величина сачувана у времену

Илијана Божић/Агенције
Завршено снимање филма “Глумчина” о Зорану Радмиловићу: Непролазна глумачка величина сачувана у времену

Посљедња клапа снимања документарног филма “Глумчина” о легендарном глумцу Зорану Радмиловићу, у режији Владимира Ристића, а према сценарију Милана Цација Михајловића, завршена је у Београду и Новом Саду.

Велики Зоран Радмиловић напустио нас је прије 36 година, а остао је упамћен по невјероватном таленту те по томе што је био добар човјек и колега. На помен његовог имена немогуће је не помислити на Билија Питона из филма “Маратонци трче почасни круг” или на “Радована Трећег”, због којег је публика хрлила у позориште.

Нови филм “Глумчина” представља важан и богат документ о непролазној величини каква је био Радмиловић, а у овом остварењу о томе свједоче многа позната имена, као што су редитељи Горан Марковић и Здравко Шотра.

Кућа “Сити продукција” из Ниша саопштила је да посљедњи сегмент филма представља разговор са овим великанима који су били веома блиски пријатељи и сарадници Зорана Радмиловића.

Филм ће по структури бити мозаичног типа, тако да ће имати једну линију која ће пратити свједочанства глумца Милана Михајловића на нивоу биографских података, занимљивости, анегдота и неких до сада необјављених прича. Такође, садржаће и поменута свједочанства људи који су годинама сарађивали са Радмиловићем у позоришту и на филму.

Аутори су истакли да су ти фрагменти испуњени емоцијама те да стога представљају апсолутно богатство и прави легат.

Глумац Милан Цаци Михајловић са Зораном Радмиловићем је радио 13 година у многим представама, не само у “Радовану Трећем”. Због тога је  пристао да своја сјећања пренесе људима који реализују филм “Глумчина”, али и зато што сматра да је Радмиловић заслужио да се о њему пренесе што више аутентичног садржаја.

Редитељ Владимир Ристић изјавио је за српске медије да је снимање филма било оптерећено епидемиолошком ситуацијом, али да су и под таквим условима успјели да рад приведу крају.

- Смрт Зорана Радмиловића афирмација је живота уметности, живота у очевима и деци који су гледали његове представе, у старијим и новим генерацијама које и даље гледају његова телевизијска и филмска остварења - рекао је Ристић и додао да су посљедњи кадрови снимљени у Војводини.

Нагласио је да много прикупљеног материјала неће моћи да уђе у финалну верзију остварења те да би стога требало подржати идеју продуцента Пауновића о реализацији ТВ серије.

Филм ће премијерно бити приказан на позоришном фестивалу “Дани Зорана Радмиловића” и то поводом два јубилеја, а то су 75 година од оснивања зајечарског позоришта и 30 година од оснивања фестивала.

Анегдота

У току извођења једне од представа “Радован Трећи” Зоран Радмиловић је угледао двије жене које су устале и повикао са сцене: “Где ћете вас две, маму вам...? Је л? На пишање?” Милан Цаци Михајловић је причао да је њих на сцени тада било срамота те да су те двије жене пропадале у земљу. Испричао је да су након завршетка представе у гардеробу дошли адмирал Бранко Мамула, његов пратилац Радован и њихове супруге, оне двије даме. Мамула им је честитао, а Радмиловић је само говорио: “Хвала, госпођо, молим, госпођо”, а касније им је један војник донио гајбицу вискија, бијелог и црног вина као поклон од Мамуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана