Завршено прво такмичење композитора „Андрија Чикић“

ГС
Завршено прво такмичење композитора „Андрија Чикић“

БЕОГРАД - Успјешно, са много емоција и са утиском огромног друштвеног значаја, такмичење које носи име Андрије Чикића је завршено. Побиједили су Марко Живковић у млађој и Миа Јанковић у старијој конкурсној групи.

Прије финала одржане су елиминационе етапе у којима је чак 40 пријављених аутора представило своје радове, пише РТС.

Чланица жирија, композиторка Ана Крстајић каже да су међу пријавама имали различите жанрове.

-Имали смо доста валцера, имали смо неколико тема с варијацијама, имали смо врло сложене музичке форме. Највише је инспирисано класичним музичким формама. Међутим, имали смо једну џез композицију, имали смо неколико можда које више пашу за неку примењену музику. Тако да је заиста било свега и врло квалитетних ствари - истиче Крстајићева.

Све композије, као и програм који су чинили изложба фотографија и емитовање кратког документарног филма, посвећене су Андрији Чикићу, младом композитору и пијанисти трагично настрадалом у мају ове године у  Основној школи „Владислав Рибникар“ у Бањалуци.

Андрија Чикић био је вишеструко талентован, успјешно се такмичио у компоновању и свирању клавира и планирао да се у будућности посвети управо музичкој умјетности и свим њеним изазовима и захтјевима.

Такмичење које организује Коларчева задужбина носи име по Андрији Чикићу са намјером да младим ауторима и пијанистима буде инспирација за кретивно изражавање. Под покровитељством Министарства културе Републике Србије, меморијално такмичење је основано са циљем да име Андрије Чикића постане саставни дио српске културе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана