Завршени конкурси за "Златну сову" и "Совицу"

Срна
Завршени конкурси за "Златну сову" и "Совицу"

Завршени су конкурси за најбољи необјављени роман за награду "Златна сова" и за најбољу необјављену књигу за дјецу "Совица" за ову годину, саопштено је из Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

У конкуренцији за престижну књижевну награду "Златна сова" налази се 37 рукописа, а за "Совицу" 33 рукописа.

Књижевна награда "Златна сова" издавачке куће Завод за уџбенике и наставна средства обухвата плакету /повељу/ за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000 КМ и 20 примјерака романа.

Друга награда подразумијева објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 2.000 КМ и 20 примјерака романа.

Трећа награда састоји се од објављивања дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторске накнаде од 1.000 КМ и 20 примјерака романа.

Уколико ниједан од аутора три првонаграђена романа не буде имао пребивалиште у Републици Српској, Завод задржава право да, на препоруку стручног жирија, поред награђених романа, уз претходну сагласност аутора, објави још један роман аутора са пребивалиштем у Републици Српској. У том случају, роман би био објављен у тиражу од 300 примјерака, уз ауторски хонорар утврђен на основу интерних прописа организатора конкурса.

Рок за проглашење најбољег необјављеног романа је 31. мај, а жири ће радити у саставу: професор Горан Максимовић из Ниша, предсједник жирија, Мирјана Лукић са Пала и прошлогодишњи добитник "Златне сове" Радисав Милић из Смедерева, писац и књижевни критичар.

Књижевна награда "Совица" обухвата плакету за најбољу необјављену књигу за дјецу, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, ауторску накнаду од 1.000 КМ и 20 примјерака књиге.

Рок за проглашење најбоље књиге за дјецу је 10. мај, а жири ће чинити: професор Зорана Опачић из Београда, предсједник жирија, Милена Ивановић из Бијељине и Александра Чворовић из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана