Завршена Љетна школа академија Андрић

Срна
Завршена Љетна школа академија Андрић

Андрићград - У Андрићевом институту у Андрићграду, додјелом сертификата завршена је друга Љетна школа академија "Андрић" која је окупила 20 студената из Србије и Републике Српске.

Професор Филолошког факултета у Београду Весна Половина рекла је новинарима да су студенти током Љетне школе, заједно са професорима, успјели да пређу културе од Јапана, Балкана, Турске до наше земље, упознајући књижевност, фолклор и различите облике умјетности.

"Сазнали смо доста о нашој култури, али и о другим културама и схватили оно што је заједничко свима, што је људско и не само да смо пренели знања, него смо узајамно допринели разумевању и обогатили и проширили своја знања", истакла је Половина.

Она је напоменула да се говорило о томе, како се различите културе у додиру споразумијевају и праве мостове, а да нам је то остало као насљеђе још од Иве Андрића.

Професор Филолошкоф факултета у Београду Ксенија Ајкут рекла је да су полазници били заинтересовани за области о којим се говорило.

"Било је различитих тема из више области о којима се говорило, а сматрам да ће студентима ово предавање бити од велике користи и помоћи, да раде интердисциплинарне студије и да користе информације који су добили", истакла је Ајкут.

Она је изразила захвалност организаторима и творцу Андрићграда Емиру Кустурици, те истакла да је боравак у Андрићграду фасцинантан, као и сама концепција града.

Учесник ове школе Ивона Илић са Универзитета у Новом Саду рекла је да се у Љетној школи говорило о упознавању српске, њемачке, турске и јапанске културе.

"Мислим да Андрићград представља место правог сусрета културе. Данас имамо прилику да чујемо да многи велики градови истичу мултикултуралност као своје значајно обележје, док је то само привидна мултикултуралност, јер имамо случај да велики градови прихватају све што им се наметне од неких агресивних култура и да склањају са стране све што шредставља нашу традицију", каже Илићева.

Она је додала да у Андрићевом институту постоји велика свијест о српској култури, али да се развија и интернационални дух. крај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана