Завршена 27. Ликовна колонија Ракани

Срна
Завршена 27. Ликовна колонија Ракани

Нови Град - Изложбом дјела насталих у протеклих седам дана завршена је 27. Ликовна колонија Ракани у чијем раду је ове године учествовало 10 умјетника.

Начелик општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је ова културна манифестација значајна и посебна јер је покренута прије 30 година и опстала је без обзира на друштвена и политичка дешавања у том периоду.


"Може се рећи да дјела у фундусу Ликовне колоније Ракани представљају ретроспективу умјетности Републике Српске, БиХ и региона на крају 20. и почетком 21. вијека", рекао је Дрљача.

Директор Културно-образовног центра у Новом Граду Дражен Бабић рекао је да је након овогодишње колоније фундус обогаћен за нове 24 слике.

"Фундус Ликовне колоније Ракани има више од 500 дјела завидног квалитета", истакао је Бабић.

Академски сликар из Бањалуке Срђан Косић, који је први пут учествовао на ликовном саборовању у Новом Граду, сматра да су услови за рад били оптимални.

"Дјела настала у колонији показују различите приступе, изражаје и форме, заједно су радили апстрактни и реалистични сликари", рекао је Косић.

Историчар умјетности Синиша Видаковић рекао је да је Ликовна колонија ове године наставила традицију квалитета.

"Умјетници су своје поетике пренијели у нови амбијент и селекција овогодишње колоније је оправдала квалитативни ниво", додао је Видаковић.

Он је додао да изложба дјела која је организована синоћ на крају рада колоније, уз попратни текст и галеријску поставку, може бити представљена јавности.

"Ликовна колонија Ракани носи печат националног блага, стручна јавност је упозната о квалитету колоније која је међу три најквалитетније у Српској. За коју годину Ликовна колонија Ракани преузеће примат као најјача, најбоља и најстарија", истакао је Видаковић.

Ове године, поред ријеке Уне, дјела су стварали Милутин Копарања из Београда, Емилија Бороја из Новог Сада, Марија Спасић и Дејан Стојановић из Лесковца, Николина Беслаћ и Срђан Косић из Бањалуке, Милован Чикић из Градишке, те Сања Ступар, Данијела Колинџија и Ивана Благојевић из Новог Града.

На почетку Колоније, коју организују Културно-образовни центар и општина Нови Гради у четвртак, 10. августа, у градској галерији у Новом Граду отворена је изложба дјела насталих на прошлогодишњем ликовном саборовању.

До 25. августа у оквиру ове изложбе у галерији ће бити постављена дјела Свјетлане Лазић, Драгане Видљиновић, Маје Шолак, Радослава Тадића, Сање Ступар, Татјане Ратковић Боснић, Давора Грабовца, Миодрага Петровића и Љубише Пушца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана