Завршена 23. ликовна колонија Ракани

Agencije
Завршена 23. ликовна колонија Ракани

Нови Град - Изложбом дјела, насталих током Ликовне колоније Ракани, на обали ријеке Уне завршена је ова манифестација која је одржана уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Нови Град.

Помоћник министра за културу Српске Ирена Солдат Вујановић рекла је да су колоније прилика за младе умјетнике, који можда не могу организовати самосталне изложбе, да се представе јавности.

Она је подсјетила да је Ликовна колонија Ракани међу најстаријим у БиХ која је врата отворила домаћим, али и умјетницима из других земаља.

Вујановићева је навела да је овогодишња подршка Министарства била симболична због великог броја колонија у Републици.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић сматра да је значајно што се у Новом Граду наставља још једна традиција, те да се показало да је Нови Град град умјетности и спорта.

Овогодишњи учесници Колоније били су Чедомир Кесић и Драгослав Хусар из Панчева, Милан Марин из Умага, Борис Еремић из Приједора, Уна Салимовић из Бихаћа, Наташа Јованић, Саша Васић, Давид Дробњак и Никола Каштеровић из Бањалуке, Сања Ступар, Давор Мулалић, Далибор Рађеновић и Данијела Колунџија из Новог Града.

Чедомир Кесић је изразио велико задовољство што је учествовао у Колонији чији су оснивачи сликари Стојан Ћелић и Бошко Карановић.

“Знам да су ранијих година овдје стварале бројне моје колеге”, рекао је Кесић, додајући да ће са ове манифестације понијети само лијепе успомене.

Борис Еремић рекао је да је инспирацију за своја дјела нашао у ријеци Уни. “Радио сам и раније циклус апстраховане форме врбе и овај пут сам се одлучио за тај мотив”, навео је Еремић.

Документарист Галерије у Новом Граду Мирјана Дрљача рекла је да је током овогодишње манифестрације настало 28 слика које ће умјетници оставити у фундус Ликовне колоније Ракани.

“Збирка сада броји око 540 дјела и сваке године се обогаћује новим”, нагласила је Дрљача.

Ликовна колонија Ракани званично је почела у петак, 9. августа, изложбом дјела насталих током прошлогодишње Колоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана