Завршена 15. Ликовна колонија “Сретен Стојановић”

Срна
Завршена 15. Ликовна колонија “Сретен Стојановић”

ПРИЈЕДОР- На Козари је данас завршена 15. Ликовна колонија “Сретен Стојановић” у оквиру које је девет умјетника претходних шест дана стварало умјетничка дјела која ће бити представљена у Музеју “Козара” 28. августа.

Директор приједорског Музеја “Козара” Драгана Мамић рекла је новинарима да је колонија протекла у радној и позитивној атмосфери и предивном амбијент.

-Селектор Данко Бркић учинио је изванредан потез, те позвао као учеснике еминентне и истакнуте сликаре у свијету умјетности што ће бити и додатни квалитет ове колоније - истакла је Мамићева.

Селектор и један од учесника колоније Данко Бркић рекао је да је то што је предложен да буде селектор Ликовне колоније “Сретен Стојановић” носило одређену тежину и велику одговорност.

-Водио сам рачуна да то буду истакнути ликовни ствараоци. Ту су биле различите генерације различитог сензибилитета, технике и различитог карактера и размишљања о слици - рекао је Бркић.

Бркић, који је до сада три пута учествовао на колинији, рекао да је ове године радио портрет Диане Будисављевић.

-Њеним пожртвовањем, залагањем и ризиком спасено је више од 12.000 дјеце углавном са Козаре. То је био разлог да урадим портрет и да јој на свој начин захвалим - рекао је Бркић.

Он је навео да су међу учесницима били Мира Маодуш, професор Здравко Милинковић и графичар Ристо Антуновић, потом Андреа Крнетић, Љубица Миљковић и Наташа Јурошевић.

-Будући да Академија умјетности у Бањалуци ове године обиљежава 25 година међу учесницима колоније су били и полазници прве и задње генерације Марин Милутиновић и Дајана Ћук, која је и добитник награде за сликарство Академије умјетности за прошлу годину - рекао је Бркић.

Међу најмлађим учесницима била је Дајана Ћук, која је рекла да јој је од великог значаја што је била дио Ликовне колоније јер је имала прилику да размјењује искуства са другим умјетницима.

Један од учесника био је и професор Здравко Милинковић који је на Козари био први пут прије 15 година, додајући да га је посебно дојмио избор селектора да се сретну умјетници различитих генерација.

Извршни организатор Ликовне колоније је Музеј Козаре, а покровитељ град Приједор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана