Завршен регионални фестивал књижевности “Императив”

Срна
Завршен регионални фестивал књижевности “Императив”

БАЊАЛУКА - Трећи регионални Фестивал књижевности “Императив” завршен је у Бањалуци уз поезију и прозу.

Посјетиоци су посљедњег дана имали прилику да уживају у поезији Тање Ступар Труфновић и Александре Чворовић, упознају писце Елведина Незировића и Алмина Каплана, а своје стрипове представио је Срђан Врањеш.

Бањалучке пјесникиње Тања Ступар Трифуновић и Александра Чворовић говориле су своје стихове, а обје су указале на значај “Императива” за ауторе који живе и стварају у Бањалуци.

“жИмперативж је по трећи пут показао оно што је најважније за све нас који учествујемо, а то је да му је књижевност важна... Сваке године се потврђује да је људима који учествују, али и публици стало до књижевности”, рекла је Трифуновићева.

Чворовићева је оцијенила да се без обзира на цијелу ситуацију са вирусом корона ова књижевна прича успјела одржати на прави начин, јер су и аутори и публика били жељни културних догађаја.

Каплана је на овогодишњем фестивалу представио нови роман “Мехо” који је добио низ позитивних критика, док је о роману “Ништа лакше од умирања”, који се 2019. године нашао у ужем избору за Нинову награду, као и о музици која га инспирише да пише говорио је књижевник Елведин Незировић.

Директор Фестивала Санела Бабић рекла је да је овај догађај, без обзира на отежавајуће околности, реализован на веома високом нивоу.

“То нас посебно радује јер смо уз велики труд и напор да испоштујемо све прописане мјере и препоруке показали да култура може да се ждешаваж и живи и у условима трајања пандемије”, нагласила је Бабићева.

Ове године посјетиоци су имали прилику да прате три програмска садржаја “Разговор са писцем”, “Поезију ће сви читати” и “Ноте и слова”, саопштено је из Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”.

И посљедњи фестивалски дан, одржан у Банском Двору, протекао је уз примјену свих поприсаних мјера и препорука надлежних органа, мјерење тјелесне температуре, те обавезно ношење заштите маске и одржавање физичке дистанце.

Сајамски дио током свих фестивалских дана био је добро посјећен, а најзначајнији домаћи издавачи припремили су као и обично повољне сајамске цијене.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је био је ограничен на 50 посјетилаца.

Покровитељи Трећег регионалног фестивала “Императив” су били град Бањалука и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Мисија Фестивала књижевности “Императив” је стварање платформе која окупља и ставља у дијалог значајне писце регионалне и домаће књижевне сцене, публику, књижевне критичаре и издаваче кроз примјену иновативних приступа с циљем промоције и популаризације књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана