Завршен Музички фестивал класичне руске музике Бољшој: Награда Матрјошка за ноте најбољих

Мирна Пијетловић
Завршен Музички фестивал класичне руске музике Бољшој: Награда Матрјошка за ноте најбољих

Мокра Гора - Четврти музички фестивал класичне руске музике "Бољшој", који је на Мећавнику, у Мокрој Гори окупио 65 младих талентованих музичара из Русије, Српске и Србије, свечано је затворен додјелом награда.

"Златну матрјошку" у млађој категорији освојила је Александра Латиновић, сребрну Галина Николин, а бронзана је припала Маслови Екатарини. 

У сениорској конкуренцији "Златну матрјошку" освојио је Милосав Бојичић, "Сребрна матрјошка" припала је Јани Момировић, а бронзана Мини Марчетић. 

Учеснике је оцјењивао жири у саставу пијаниста Јури Розум, професор Зоран Комадина и декан Факултета музичке уметности из Београда Љиљана Несторовска. 

Предсједник жирија Јури Розум рекао је да овај фестивал представља велики корак у биографији сваког учесника. 
- Волио бих да смо имали још "Матрјошки", јер је било много успјешних учесника и олакшало би посао жирију да смо могли наградити више њих - додао је Розум. 

"Бољшој" је свечано затворио оснивач фестивала Емир Кустурица, који је рекао да треба повећати број учесника из Русије, да би се преполовило то братство између Србије и Русије. 
Фестивал је, након додјеле награда, затворен концертом српског виолинисте Немање Радуловића са ансамблом "Дабл сенс", који је извео дјела Петра Иљича Чајковског, Јохана Себастијана Баха и Дмитрија Шостаковича. 

Овогодишњи фестивал отворио је Зоран Тодоровић, један од најбољих лирских тенора у свијету, а наступили су и пијаниста Јури Розум, те виолончелиста Нарек Ахназарјан под управом диригента Србољуба Динића. 

Фестивал класичне и савремене музике "Бољшој" основао је редитељ Емир Кустурица 2013. године. Основна идеја фестивала је подршка младим талентима из музичких школа и академија са територије Србије и Републике Српске, као и младим талентима из региона Русије. 

Радионице

У оквиру фестивала одржане су и радионице у којима су своја искуства учесницима преносили Немања Радуловић, Зоран Тодоровић, Јури Розум и Нарек Ахназарјан.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана