Завршен Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2021”: Тријумф емотивне приче о одрастању

Бранислав Предојевић
Завршен Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2021”: Тријумф емотивне приче о одрастању

БАЊАЛУКА - Додјелом награда завршен је 14. међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2021”, а Гран при фестивала отишао је у руке режисера Хани Домбе и Тома Коуриса за филм “Добити перје”.

Жири у саставу Милан Тренц (Хрватска), предсједник, те чланови Драго Вејновић (БИХ) и Игор Ђурић (БИХ), донио је ову одлуку једногласно, наградивши овај филм француско-израелске копродукције главним признањем фестивала.

- Чланове жирија филм је освојио технички предивно изведеном и топлом причом која, користећи уникатност стоп-мотион анимације, кроз минуциозни дизајн карактера и врло животних међуљудских ситуација, прича о одрастању и прихватању себе онаквим какав јеси - рекао је Милан Тренц.

Награду за креативност и умјетнички израз добио је  филм “Као ријека” ауторке Сандре Десмазиерес, француско-канадске копродукције. 

- Поетски користећи анимацију, ауторка нам преноси врло интимну исповијест, која користећи цикличан начин приповиједања увлачи гледаоца дубоко у свијест главних актера филма, раздвојених трагичним околностима - навео је жири.

Награду за технику анимације добио је филм “Пилар” за најбољу 2Д анимацију, аутора Ингвеа Болија, Ј.Ј. Епинг и Диане ван Хоутен из Холандије.

У питању је остварење које на допадљив начин користи живописност сликарских медија, уз помоћ којих потпуно успијева у намјери да исприча причу о оном дивљем у нама.

Илустрацијски и анимацијски, права је посластица за око, те је као такав заслужен побједник у овој категорији. 

Остварење “Лет” добило је награду за најбољу 3Д анимацију и рад је  аутора Карлоса Гомеза и Мире Саградо из Шпаније.

- Страх је увијек већи док га савладавамо сами, али уз малу помоћ пријатеља, све је лакше. Омаж стилу приповиједања који смо сви као дјеца вољели, овај филм сјајно користи 3Д анимацију, креирајући свијет у ком другарство побјеђује све недаће - гласи објашњење жирија.

Остварење “Видиш ли их ти”, аутора Бруна Разума из Хрватске, добило је награду  за најбољу лутка анимацију. У питању је филм који се бави озбиљним психичким стањем главног актера, а креативном употребом стоп-мотиона, свјетла и нарације гледаоца држи будним и у ишчекивању разрјешења сваке наредне сцене. Награду за најбољи дјечији филм добија “Пиштов рођендан!” ауторке Софије Кендел из Русије. Специјално признање додијељено је филмовима “Точак живота” ауторке Тамаре Максимовић из БиХ, “Посљедња вечера” аутора Пјотра Думале из Пољске и “Мистер Пит и жељезни коњ”, аутора Килијана Вилима из Швајцарске.

Мањак подршке

Фестивал је ове године одржан у најскромнијем издању до сада, како због пандемијских околности, тако и због слабе подршке институција, које су, нажалост, скромно подржавале културне догађаје, укључујући и Фестивал анимираног филма. И поред одсуства озбиљније подршке, на фестивалу су ове године у конкуренцију такмичарског програм ушла 42 филма, у дјечији такмичарски 11,  у програм Панорама 22 и Ex Yu панораму 11. Највише приказаних филмова било је из Француске, Пољске, Русије, Шпаније и Хрватске. Фестивал је понудио пресјек савремене свјетске анимације, па су и ове године у програму били посљедњи филмови познатих свјетских аниматора Пола Дризна, Пјотра Думале и Жоржа Швицгебела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана