Завршен 4. “Балкан фест”: Празник музике у Градишци и Бањалуци

Бранислав Предојевић
Завршен 4. “Балкан фест”: Празник музике у Градишци и Бањалуци

БАЊАЛУКА - Талентована умјетница Оља Бабић из Братунца свеукупни је побједник фестивалског програма “Европа пјева”, који је у оквиру 4. Међународног музичког фестивала “Балкан фест” одржан у Бањалуци.

У конкуренцији 20 такмичара из региона који су наступили на љетној сцени “Стара Ада”, према оцјенама стручног жирија, показала је највише пјевачког умијећа. 

Фестивалски програм “Европа пјева” обухватио је три такмичарске групе узраста од 8 до 31 године. Пјевали су млади таленти из региона, од Бугарске до Италије, углавном побједници или учесници других фестивала у Европи. Изводили су домаће и свјетске хитове. Прва мјеста по такмичарским категоријама освојили су Ана Ајдуковић из Вуковара, Хрватска (8 до 14 година), Николина Чакаљ из Градишке (од 14 до 18 година) и дует Гаја Елена и Енеј Становник из Птуја, Словенија. 

Друге награде по категоријама освојили су Лена Вујанић из Београда, Валентина Малишевић из Сремске Митровице и Данило Милосављевић из Бањалуке. На трећа мјеста су се пласирали Маша Гашић и Хелена Зорић (дијеле треће мјесто у конкуренцији дјеце), Ена Гогић из Кикинде и Ана Марија Васиљевић из Источног Сарајева.  

На четвртој фестивалској вечери под називом “Први аплауз”, која је имала ауторски карактер, за најбољу композицију проглашена је пјесма “Један дан”, аутора Огњена Цвекића из Новог Сада. Пјесму је извела Милица Думановски из Бањалуке. Другонаграђени композитор је Ђовани Сегрети Бруно из Италије, а трећу награду за композицију добила је Неја Волчић из Словеније. 

Такмичаре је оцјењивао жири у саставу: Младен Матовић, композитор и диригент, Маја Татић, уредник у музичкој продукцији Радио телевизије Републике Српске, Перица Врховац, музички продуцент, Милан Смиљанић, музички педагог, аранжер и композитор и Синиша Зелић, музички продуцент. Драгољуб Сладојевић, умјетнички директор фестивала, каже да је фестивал ове године подигнут на нови ниво продукције у сваком погледу.

- Фестивал смо ове године у сваком смислу подигли на виши ниво, како пјевачки тако сценски и организационо. Радује талас нових пјевача чије вокалне способности много надмашују њихов узраст. Ове године имали смо и основну поставку фестивалског оркестра који намјеравамо даље ширити и развијати у правцу великог ревијског оркестра - рекао је Сладојевић.

Прије такмичарских наступа у Бањалуци у понедјељак и уторак “Балкан фест” је одржан у Градишци са истим програмом, али другим фестивалским жиријем. Сабирањем оцјена оба жирија изабрани су такмичари којима су додијељене награде на фестивалским вечерима у Бањалуци. Генерални покровитељ фестивала је Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика, уз подршку Министарства просвјете, града Бањалука и града Градишке.

МЛАДИ

Награђени млади извођачи “Првог аплауза” по категоријама, од првог до трећег мјеста су: од 8 до 14 година Миа Иштванић (Хрватска), Виктор Колмар (Хрватска) и Петар Угрен из Српца (БиХ). 

У категоријама од 14 до 18 година: Викториа Асенова (Бугарска), Милица Думановски Бањалука и Стефаниа Ангелова Бугарска и у категорији одраслих од 18 до 31 године Неја Волчић (Словенија), Емин ал Јунеид (Бугарска) и Борис Марковић (Брод-БиХ).  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана