Завршен 38. сазив ликовне колоније у Српцу: Бардачке умјетнине надилазе простор и вријеме

Д. Ј.
Завршен 38. сазив ликовне колоније у Српцу: Бардачке умјетнине надилазе простор и вријеме

СРБАЦ - Умјетност на Бардачи опстаће заувијек и поред свих недаћа које су задесиле овај природни резерват, попут исушивања језера и протјеривања птица, а прави доказ за то је ликовно-еколошка колонија која непрекидно дјелује од 1984. године.

Ово је изјавио историчар умјетности Александар Саша Грандић на затварању 38. сазива бардачке колоније у Дому културе у Српцу, у којем је учествовало 14 академских сликара из Словеније, Србије, Црне Горе, ФБиХ и Републике Српске.

Грандић је рекао да је сваки од умјетника, кроз поетику ликовног исказа, донио занимљиве садржаје на својим радовима, који ће оку посматрача представити љепоте Бардаче и природе уопште.

- У повељи која је написана приликом одржавања првог сазива стоји да је ово интерпланетарна колонија и на овај начин поручујемо свим живим бићима ван наше планете да умјетност на бардачкој колонији живи и да овдје постоје душа, љубав и енергија који ће вјечно да бране истину, правду и љепоту живота - навео је Грандић.

Академска сликарка Јелена Вушуровић, координатор умјетничке галерије у Цетињу, насликала је чак седам умјетнина. Међу њима је један дио са тематиком из њеног чувеног циклуса о биковима, а израдила је и неколико актова и апстракција на тему Бардаче, од којих је једној дала име “Бардачка филхармонија”.

- Толики број слика свједочи да увијек добијем посебну енергију када дођем у Бардачу, у којој се налазим већ трећи пут, а заљубила сам се у њу на први поглед. На моју креативност утицао је и умјетнички склоп сликара и њихова енергија, као и цјелокупна организација колоније - рекла је она.

На завршној изложби представљено је 50 умјетничких радова, од којих ће највреднији ући у фундус колоније, који броји више од 650 слика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана