Завршен 37. сазив ликовно-еколошке колоније “Бардача - Србац”: Осликана борба са невидљивим непријатељем

Д. Ј.
Завршен 37. сазив ликовно-еколошке колоније “Бардача - Србац”: Осликана борба са невидљивим непријатељем

Србац - Ликовно-еколошка колонија “Бардача - Србац” већ деценијама повезује људе различитих синергија и усмјерења, оставши жариште културе, љубави и љепоте и поставши наше завјештање за будућност, изјавио је историчар умјетности Александар Саша Грандић из Бањалуке на завршној вечери 37. сазива бардачке колоније, која је организована протеклог викенда у Центру за културу и спорт у Српцу.

Учешће на колонији је узело 14 академских сликара из Београда, Бањалуке, Градишке и Приједора, који су, због пандемије вируса корона, умјесто у Бардачи ове године сликали у својим домовима.

Говорећи о околностима које су задесиле бардачку колонију, Грандић је сликовито појаснио да у људском животу постоји борба са видљивим и невидљивим силама и демонима, а један од невидљивих је и корона, коју, како каже, нико није видио, а људи од ње стрепе и умиру.

- Када се сусретнемо са невидљивим, ту почињемо да мислимо о животу, а тада смо на корак до умјетности. Умјетник је онај који је запитан шта је то живот, шта му је смисао, шта га и одређује, а суштина свега је оно без чега ничега нема - природа. На овим дјелима имамо протест, буну на уништење природе, јер шта човјек може да очекује од природе ако је уништава - рекао је Грандић.

Стручни сарадник Центра за културу и спорт Стеван Умљеновић рекао је да је колонија била успјешна, без обзира на специфичне услове рада и додао да се њено одржавање није доводило у питање, јер су умјетници стварали чак и за вријеме ратних дејстава.

- Жељели смо и ове године да угостимо већи број сликара из околних земаља, али нам то епидемиолошка ситуација није дозвољавала. Најбитније је да смо одржали њен континуитет и са 28 нових слика обогатили фундус колоније у којем се налази више од 600 умјетничких дјела - рекао је Умљеновић.

Академски сликар и члан Умјетничког савјета колоније Здравко Круљ рекао је да се пандемија одразила на рад сликара, што се види на овогодишњим радовима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана