Завршен 21. међународни сајам књиге Бањалука 2016.: Књижевна авантура оправдала очекивања читалаца и издавача

Мирна Пијетловић
Завршен 21. међународни сајам књиге Бањалука 2016.: Књижевна авантура оправдала очекивања читалаца и издавача

Бањалука - Сви они којима је писана ријеч душевна храна имали су прилику да од 13. септембра па све до јуче уживају у магији књиге и дружењу са књижевницима из цијелог свијета на 21. међународном сајму књиге Бањалука 2016, у организацији "Гласа Српске".

Ни киша, која је упорно "купала" улице Бањалуке, није спријечила оне најупорније да и посљедњи дан сајма дођу у дворану "Борик" и пазаре омиљено штиво којим ће обогатити своју приватну библиотеку или обрадовати неку драгу особу најљепшим поклоном умотаним међу корице, које само наслућују дуго ишчекивану авантуру.

Овогодишња сајамска авантура понудила је различите садржаје за све узрасте, али и за најистанчаније укусе када је у питању избор литературе, као и шароликост жанрова разних издавача.

Тако су школарци организовано долазили на Сајам књиге најдуже се задржавајући испред штанда Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, гдје су куповали, поред уџбеника за текућу школску годину и лектире.

У њиховим рукама тако су се нашли искључиво домаћи писци попут Петра Кочића, Бранка Ћопића, Јована Дучића, Иве Андрића и многих других.

Они који воле и уче стране језике задржавали су се на штанду "Кембриџ центра", гдје су куповали рјечнике, али и књиге на енглеском језику те се информисали о курсевима за учење страних језика.

Ове године на Сајму књиге представила се и угледна издавачка кућа из Београда "Филип Вишњић", а њихов директор Дејан Мастиловић није крио задовољство посјећеношћу и представљањем у Бањалуци.

- За издавачке куће сајмови су најважнији догађаји на којима обавезно морају присуствовати. Ове године смо радо дошли у Бањалуку на Сајам књиге и морам истаћи да смо јако задовољни - казао је Мастиловић.

Истакао је да су се посјетиоцима сајма представили са неколико капиталних издања историјске тематике, по којима је, између осталих, ова угледна издавачка кућа и позната.

- Посетиоцима смо понудили ексклузивне примерке врхунских књига које смо издали прошле године. Прва је "Успон и пад Трећег рајха" Вилијама Р. Ширера, а реч је о делу које је први пут преведено и штампано у земљама бивше Југославије. То је најзначајније дело о историји нацистичке Немачке, њеном настанку и пропасти - истакао је Мастиловић.

Пажњу читалаца је привукло и дјело општа историја Првог свјетског рата Џ. Џ. Мејера "Свет се руши", такође први пут објављена на нашим просторима као цјелина која, како каже Мастиловић, обухвата сва ратишта, припреме за Први свјетски рат, тајне и јавне састанке, па детаље који описују завршетак рата и капитулацију Њемачке.

- Као треће капитално издање посетиоцима сајма понудили смо и дело савременог руског писца Николаја Лугинова "Тако вели Џингис-кан". Роман има два тома и написан је на 1.400 страница, а интересантан је још и због тога што ће читалац у њему, без обзира на прохујалих осам векова, наћи мноштво аналогија са данашњим животом - појаснио је Мастиловић.

Оно што је најбитније за ову издавачку кућу, каже Мастиловић, је превод Фрица Фишера "Посезање за светском моћи", а ријеч је о најзначајнијем историчару 20. вијека који у свом дјелу говори о томе како је Њемачка у потпуности одговорна за изазивање Првог свјетског рата.

- Фишер у овом делу говори и о Гаврилу Принципу и атентату у Сарајеву, а узима их као успутну појаву која није ни на шта пресудно утицала, јер се Немачка свакако била спремила да у наредних 30 дана крене на Русију и Француску - открива дио из овог дјела Мастиловић.

Такође, посјетиоци су на овом штанду куповали и дјела домаћих аутора из Србије и Републике Српске који пишу поезију и прозу, а неки од њих су Радомир Андрић, који је овогодишњи добитник пјесничке награде "Васко Попа", те Адам Пуслојић који је за свој књижевни рад награђен у Румунији.

Оно што је привукло пажњу посјетилаца је, како промоција, тако и продаја јубиларног издања књиге "С планине и испод планине, и друга проза" Петра Кочића, коју је издала Народна и универзитетска библиотека Републике Српске у Бањалуци.

О дјелу су на промоцији, која је одржана у оквиру Сајма књиге, говорили директор националне библиотеке Љиља Петровић-Зечић, као и професор Ранко Поповић.

Сумирајући утиске, руководилац "Гласовог" Сајма књиге Петра Ивић истакла је да се на смотри писане ријечи посјетиоцима представило 80 излагача и издавача, а куриозитет ове године је био изузетан програм који је одржан у оквиру првих Међународних сусрета књижевника. Сусрете су организовали Удружење књижевника Републике Српске, уз подршку "Гласа Српске".

- Свака година организовања овако важног културног догађаја за Бањалуку и Републику Српску доноси нове изазове, које уз велике напоре, труд и љубав према књизи и писаној ријечи, надам се, успјешно превазилазимо. Изузетно смо задовољни понудом издавача и излагача, као и посјетом љубитеља књиге и књижевности - казала је Ивићева.

Она је додала да се затварањем капија овогодишњег већ почиње са припремама идућег, 22. међународног сајма књиге Бањалука 2017. с циљем подизања љествице још више, како у организацији, тако и у масовности угледних иностраних књижевника, али и респектабилних издавачких кућа из свјетских земаља.

Промоција

Промоција романа "Не бих ово могла без тебе" ауторке Бранкице Дамјановић одржана је протеклог викенда на Међународном сајму књиге у Бањалуци. Књига је крунисана наградом Новосадског књижевног клуба и тематски се наставља на претходни роман "Добро је". За два мјесеца очекује се штампање њене посљедње књиге из трилогије прича "Рукопис мога брата".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана