Завршен 11. "Кустендорф класик", прва награда Матији Спасојевићу

ГС
Завршен 11. "Кустендорф класик", прва награда Матији Спасојевићу

МЕЋАВНИК - На Мећавнику је вечерас, на сцени под отвореним небом свечано завршен 11. "Кустендорф класик" који је у протеклиа четири дана, по традицији и идеји оснивача Емира Кустурице, окупио и младе музичке таленте али и прослављене свјетске и домаће музичке умјетнике.

Додјељене су награде најбољима по оцени стручног жирија, а свечаност затварања фестивала почела је пјесмом "Тамо далеко" коју су овог пута на Мећавнику извели студенти музичари, учесници такмичарског програма из Русије и Белорусије.

У конкуренцији 37 младих музичких талената из Русије, Белорусије и Србије, по оцјени стручног жирија који су чинили диригент Михаил Голиков, наш прослављени пијаниста и професор на ФМУ у Београду Владимир Милошевић и композиторка и гитаристкиња, Маја Ле Ру Обрадовић, побједник овогодишњег 11. "Кустендорф класика" је виолиниста Матија Спасојевић са Факултета музичке уметности у Београду.

Њему је припала награда "Златна матријошка". Друга награда и "Сребрна матријошка" припала је пијанисти Сергеју Паженову са Музичке академије у Омску, а трећа награда и "Бронзана матрјошка" саксофонисти Димитрију Шувалову са Белоруске музичке академије у Минску.

"Специјалну Златну матријошку" добила је класа хармоникаша са Факултета музичке уметности из Ниша, у којој су Марија Ратков, Петар Бешовић и Немања Чамагић.

Фестивал је затворио Емир Кустурица најавивши да ускоро почиње снимање новог филма, односно да се након музике враћа филму.

"Последњи роман руског писца Водоласкина, дао је једну слику совјетске Русије, где јунак Чагин све памти и ништа не може да заборави. Њега животни заплет уводи у драму, у којој губи љубав свог живота јер га ангажују као шпијуна. Најпаметнија реченица у том роману гласи: животна идеја је увек јача када је у питању фикција, много је снажнија од реалности. Она артикулише и живот победника и оних који ће победити идући пут. Не бих вас више задржавао", рекао је домаћин и оснивач фестивала Емир Кустурица, а преноси РТ Балкан.

На затварању фестивала, изведен је  једиствени пројекат композитора Александра Седлара, драмска опера "Шум шуме преко поља".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана