Завршен Дукафест: Награђени аутори из Холандије и Њемачке

Миланка Митрић
Завршен Дукафест: Награђени аутори из Холандије и Њемачке

БАЊАЛУКА - Додјелом награда најбољим остварењима и пројекцијом награђених филмова у Градском позоришту "Јазавац" затворен је седми Међународни фестивал студентског филма "Дукафест".

Најбољи играни филм повратничког издања овог фестивала је остварење холандске ауторке Флоренс Боуви "До краја свијета", а најбољим документарним филмом проглашен је "Ap­pa­lac­hi­an Hol­ler" њемачког режисера Матијаса Лавецког.

За најбољу монтажу награђено је остварење "Мy na­me is Petya" Дарије Биневске из Русије, која је уз Анастасију Сазикину и монтирала овај филм, а признање је уручено помоћнику режисера Роману Никитину. Награду за најбољу камеру добио је филм "I've Got So­met­hing For You Too" у режији Пољака Иве Кондефера, уз фотографију Наталије Пијетч. Награду за најбољу режију добио је Давид Јовановић из Србије за филм "Диван дан".

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић навела је да је фестивал показао како се сарадњом образовних институција и невладиног сектора може учинити много за културу у Српској.

- Констатовали смо да Републици Српској недостаје оваква врста фестивала, јер студентски филм пружа прилику младим људима да представе широј јавности свој рад. Ми располажемо младим и перспективним кадром, а да би ти млади кадрови постали квалитетни умјетници, треба да им пружимо прилику - рекла је Ђаковићева.

Уз церемонију уручења награда приказане су и видео-поруке награђених режисера.

- Током претходна четири дана могли смо погледати филмове који су настајали широм планете и било би нам драго да су аутори свих приказаних филмова овдје с нама, али то није било могуће из објективних разлога. Због тога су награде, у име оних који нису присутни, преузели студенти смјера продукције Академије умјетности у Бањалуци - појаснили су организатори "Дукафеста".

Организатори "Дукафеста" су Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружење за подстицај и развој културе и умјетности КРОВ.

"Дукафест" је настао у част несрећно настрадалом колеги и пријатељу, студенту филмске и ТВ режије на Академији умјетности Душку Дукићу Дуки.

На седмом "Дукафесту" приказано је 47 студентских остварења из цијелог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана