Затворена Ликовно-еколошка колонија “Бардача - Србац”: Ликовно богатство важно културно благо Српске

Дејан Јовичић
Затворена Ликовно-еколошка колонија “Бардача - Србац”: Ликовно богатство важно културно благо Српске

СРБАЦ - Ликовно-еколошка колонија у Бардачи има богат фундус који броји 874 слике, чија је материјална вриједност непроцјењива, а још је значајнија њихова умјетничка вриједност јер се ради о значајној културној заоставштини која ће једног дана красити просторије будуће галерије у Српцу.

Ово је изјавио директор Центра за културу и спорт Србац Радован Митраковић на затварању 41. сазива бардачке колоније која је окупила 13 академских сликара из Пољске, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Републике Српске уз четворо студената из Српца, Градишке и Цетиња који студирају на Академији умјетности.

Митраковић је рекао да је посебан значај у томе што данас на Бардачи старају унуци реномираних сликара који су били зачетници колоније.

- Иако Бардача већ годинама није оно што је била, она је и даље непресушна инспирација сликарима из цијелог свијета. Од 11 вјештачких језера у којима је узгајана риба, више није остало ниједно, а постоји још само риболовачко језеро Стублаја. Поручујем свима да нећемо одустати како би ово поново постао природни резерват у правом смислу ријечи, са животињским свијетом који ће се једног дана овдје вратити - рекао је Митраковић.

На тему “Вапај птица Бардаче” стварало је и десет полазника школе сликања са којима је радила академска сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња, а једна од њих је и ученица Дијана Вукотић из Повелича код Српца која каже да је веома погађа девастација овог мочварног подручја.

- Јако волим животиње, а овдје у Бардачи је све мање птица због еколошке катастрофе која нас је задесила. Надам се да ће колонија у будућности потрајати и да ће долазити све већи број умјетника из других земаља како би се прочуло за Бардачу и послала порука у свијет да се ово истинско природно благо мора сачувати - рекла је Вукотићева.

Замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић каже да је један од приоритета локалне власти да се бардачке умјетнине сачувају од пропадања јер су садашњи услови у којима се складиште веома неповољни.

- Због тога смо кренули у процес адаптације простора некадашњег Дома младих који ће бити претворен у галерију слика, гдје ће бити изложена стална поставка дјела са колоније и смјештене све слике које су настале од оснивања колоније до данас. У току је друга фаза радова и очекујемо скори завршетак, што ће значајно позиционирати општину Србац на мапи сликарства у Републици Српској - рекао је Гужвић.

Током 41. сазива бардачке колоније била је организована и акција под називом “Бирамо најуређенији животни и радни простор”, а побједница такмичења је Сњежана Марић из Инађола код Српца којој је на завршној вечери уручено једно од умјетничких дјела насталих на овогодишњем сазиву.

Учесници 41. сазива бардачке колоније били су сликари Јола Китовска и Маријуш Китовски из Пољске, Љиљана Недељков, Верица Чупић, Жарко Ђукић и Светлана Миладић из Србије, Маринко Шарић из Хрватске, Наташа Поповска из Македоније, Јелена Вушуровић и Ирена Мартиновић из Црне Горе, Милован Чикић, Младен Стајчић и Миле Средојевић из Републике Српске и студенти Сара Вушуровић из Цетиња, Бобан Илинчић из Градишке те Невена Станчић и Милица Врховац из Српца.

ИСТОРИЈАТ

Ликовно-еколошка колонија “Бардача” (или Ликовно-еколошка колонија “Бардача - Србац”) је једна од најстаријих југословенских ликовних колонија и најстарија ликовна колонија у БиХ. 

Иницијатива за оснивање је потекла на острву Ижу од стране академског сликара Рајка Петковића 1983. године, а основана је 1984. године у природном резервату Бардача у општина Србац. Колонија на Бардачи није прекидана ни током рата, те је у том периоду, поред ликовне и еколошке оријентације, била и хуманитарна пошто је ратних година сву зараду од продаје слика давала дјеци погинулих бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана