Затворен трећи Салон стрипа у Братунцу

Срна
Затворен трећи Салон стрипа у Братунцу

БРАТУНАЦ - У Народној библиотеци у Братунцу данас је завршен трећи Салон стрипа чији је покровитељ била братуначка општина.

У оквиру овог догађаја организовани су разговори и усмене едукације о настанку и начину израде стрипова, затим изложба и базар стрипа који су побудили велико интересовање љубитеља ове врсте умјетности, посебно младих.

Данас су организоване радионице и практична едукација и обука заинтересоване дјеце за израду стрипова. Одвојене радионице организоване су за заинтересоване ученике свих братуначких основних школа који су радили у групама, као и за чланове Удружења хендикепиране дјеце регије Бирач “Лептир” чије је сједиште у Поточарима код Сребренице.

Организатор Предраг Милић рекао је Срни да је циљ организовања Салона стрипа популаризација ове културне области, посебно међу младима, као и промоција локалне заједнице кроз стрип, те да је ова дводневног манифестација оправдала очекивања љубитеља стрипа.

Салон стрипа посјетио је велики број дјеце, али и одраслих заљубљеника ове умјетности и оних који су одрастали читајући стрипове.

Приређена је фото-изложба, као и изложба издања Удружења стрип аутора и љубитеља стрипа Републике Српске “Девета димензија”.

Представљена су најновија издања овог удружења, а о начину писања и израде стрипа говорили су предсједник удружења Зоран Пејић, те аутори Здравко Кнежевић, Милорад Витановић, Боро Мариновић из Републике Српске и Алекса Гајић и Душан Младеновић из Србије.

Пејић је рекао да ово удружење има најбоље промоције у Братунцу и да аутори радо долазе у ово мјесто, као и да су пријатно изненађени интересовањем Братунчана за њихово стваралаштво.

Било је ријечи и о достигнућима и стању у овој области, одржано је предавање о историји и начину стварања стрипа, те дружење аутора са љубитељима ове умјетничке форме.

Жеља организатора Салона стрипа, као и учесника јесте да се настави традиција организовања ових сусрета и наредних година и дружења аутора стрипа са младима и свим љубитељима овог вида стваралаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана