Затворен Сајам књига у Андрићграду: Издавачки подухват дјело о Кочићу

Александра Глишић
Затворен Сајам књига у Андрићграду: Издавачки подухват дјело о Кочићу

Вишеград - Народна и универзитетска библиотека РС и "Службени гласник РС" добили су награду за издавачки подухват године за Републику Српску на другом Сајму књига у Андрићграду.

Признања су додијељена на свечаном затварању ове смотре писане ријечи у сриједу увече, а награда за најбољи издавачки подухват године за Србију припао је Издавачкој кући "Катена мунди" из Београда. Специјална награда издавачу уручена је Књижевној задрузи Српског националног савјета Црне Горе из Подгорице.

Национална библиотека Српске награђена је за критичко издање књиге "С планине и испод планине и друга проза", којом је обухваћено више од 40 текстова Петра Кочића.

- Само дан прије него што смо добили ову награду обиљежена је 140. годишњица рођења Петра Кочића. Ово је један озбиљан пројекат који обухвата и причу коју је записао Васо Глушац док је са Кочићем боравио у Бечу. За ову књигу је јако важно да је она и на београдском Сајму књига добила награду за издавача дијаспоре и региона и радујем се да је и у Андрићграду препознат њен значај. Ако може да се подигне споменик једном писцу то је објављивање критичког издања - рекла је директорица Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић.

Додала је да их ова награда обавезује да се и даље врло озбиљно и предано баве Кочићевим дјелом.

- Планирамо објављивање још двије Кочићеве књиге, од којих је једна "Суданија", као и изложбу о овом писцу. Важно је да његови ликови попут Симеуна Ђака наставе да живе, јер њихове особине свакодневно, свјесно или несвјесно, испољавамо. Ово је најбољи начин да се сачува култура, књижевност, језик, умјетност - истакла је Петровић-Зечић и најавила да ће "Суданија" бити представљена на сајмовима у Бањалуци и Београду.

Угледни гости

Сајам књига у Андрићграду, који је одржан од 28. јуна до 12 јула, посјетили су академици и писци Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Драгослав Михаиловић, познати руски књижевник Захар Прилепин, популарни италијански писци и филмски стручњаци, као и умјетници из Србије и Републике Српске. На сајму су се представили бројни издавачи из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана