Затворен београдски сајам књиге: Повеља успјеха за АНУРС

Приредила: Александра Глишић
Затворен београдски сајам књиге: Повеља успјеха за АНУРС

Београд - Признање Повеља успјеха за најтраженију књигу на штанду Републике Српске на београдском сајму припало је Академији наука и умјетности РС за дјело "Отровне биљке и њихови отровни састојци", чији је аутор Васкрсија Јањић.

Уручујући Повељу успјеха директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је рекао да је књига академика Јањића с правом проглашена најтраженијом и нагласио да је ријеч о дјелу урађеним према највишим стандардима науке. Навео је да је конкуренција на штанду Републике Српске била велика и да су готово све изложене књиге биле предмет интересовања сајамске публике.

Представник Академији наука и умјетности РС академик Слободан Реметић истакао је да је Јањић један од најугледнијих чланова Академије и вишедеценијски научни прегалац.

- Награда долази у праве руке. Академија се тим дјелом поноси, а аутор књиге чини част свим институцијама и друштвима чији је члан - казао је Реметић.

Васкрсија Јањић каже да је задовољство тим веће кад се има у виду чињеница да стручне књиге немају тако широку популарност као књижевна дјела.

- Награђена књига је плод вишедеценијског истраживања. Постоји око 10.000 врста биљака чији састојци могу бити веома опасни за људе и домаће животиње. Чак неке биљке могу изазвати канцер код људи - нагласио је Јањић.

У најужем избору за Повељу успјеха биле су и књиге "Положај националних мањина у постдејтонској БиХ" Слободана Наградића, "Рат и мир у Босни" Мирјане Кусмук, "Исповијест лудака" Горана Врачара и "Клиничко испитивање функција аутономног нервног система" проф. др Владе Ђајића.

Иначе, на овој смотри писане ријечи представљена су 42 аутора из Српске.

На 61. међународном београдском сајму књига, који је затворен јуче, најбољи издавачи по оцјени жирија сајма су "Лагуна" и "Клио". Новинари су своје гласове дали "Геопоетици", као најбољем и најпрофесионалнијем издавачу.

Награду "Доситеј Обрадовић", која се додјељује страном издавачу најзаслужнијем за промоцију српских књига и писаца, ове године добио је московски Центар књиге "Радомино".

Дјечија литература

Посљедњи дан за промоције издања из Републике Српске била је субота, када је представљена и едиције дјечије књижевности "Јежурко", коју уређује Предраг Бјелошевић, а графички обликује Коста Миловановић. Бјелошевић је говорио о тешкоћама које су, као и код сваког већег почетка, неизбјежне и радости коју човјек осјећа кад у томе успије. Миловановић каже да су у овој едицији заступљени само најбољи у тој области, па му није било тешко да те књижевне слике преточи у графичке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана