Зашто читање 50 нијанси може бити опасно?

Daily Mail
Зашто читање 50 нијанси може бити опасно?

Читање књиге "50 нијанси - сива" може имати велике посљедице на личност младих жена, показала је нова контроверзна студија.

Истраживачи кажу да младе жене које читају ову књигу имају веће шансе од осталих да покажу знакове поремећаја у исхрани и имају партнера који их вербално злоставља.

Жене које су прочитале све три књиге у серији, у повећаном су ризику од опијања и промискуитета, кажу истраживачи.

Стручњаци Универзитета у Мичигену, који су спровели ову студију, кажу да је могуће да "књиге представљају окидач за такво понашање".

"Сви знамо какви се ризици повезују са везама у којима влада насилан однос, баш као што је случај са везом коју остварује главни лик књиге, Анастасија", каже Ејми Бономи, вођа студије.

Иако студија не прави разлику између тога да ли су жене показивале такве облике понашања и прије читања књига, или само послије, то не значи да књига није опасна.

"Жене које већ имају поремећаје исхране, могу само учврстити негативне односе према свом тијелу и погоршати своје здравље након читања књиге", сматра Бономи.

Студија која је објављена у Журналу женског здравља прва је која је испитивала везу између здравствених проблема и дјела у којима се описује насиље над женама.

Ранија истраживања доказала су да су насилни телевизијски програми повезани с насиљем у стварном животу и асоцијалним понашањем.

Истраживачи су проучавали више од 650 жена старости између 18 година и 24 године, што се сматра кључним животним добом за истраживање сопствене сексуалности.

У поређењу са учесницама које нису читале књигу, оне које су прочитале први дио "50 нијанси", имале су 25 одсто веће шансе да су у вези с мушкарцем који виче на њих или их псује; 34 одсто да имају партнера који их је прогањао, а више од 75 одсто да гладују или испробавају нездраве дијете.

Оне које су прочитале све три књиге имале су 65 одсто веће шансе да се опијају и 63 одсто веће шансе да буду промискуитетне.

Ипак, Бономи каже да не сугерише да би књига требало да буде забрањена, нити да женама треба бранити да је читају.

Она, међутим, истиче да жене треба да схвате који су фактори ризика тиме што остају у насилној вези.

Она каже да би родитељи и просвјетари требало да се ангажују како би водили конструктивне разговоре с децом о сексуалности, представама о сопственом тијелу и родном идентитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана