Заштити ћирилично писмо и промовисати домаће младе умјетнике

СРНА
Заштити ћирилично писмо и промовисати домаће младе умјетнике

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да је у фокусу кампање "Читајмо заједно" развој и промовисање књижевности и издаваштва, заштита и кориштење ћириличног писма, те промоција младих домаћих умјетника.

 "То је један од главних циљева Стратегије развоја културе Републике Српске, на који начин и кроз савремене изразе можемо да промовишемо, али и да заштитимо ћирилично писмо",рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да су студенти графичког дизајна Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у оквиру кампање позвани да дизајнирају плакате са илустрованим приказом слова азбучног писма, те да је од 16 достављених, 12 радова изабрано за изложбу у Српској и на Међународном сајму књиге у Београду.

Према њеним ријечима, кроз модерну форму промоције и комуникације неопходно је читалачкој публици пренијети колико је важно придржавати се основног ћириличног писма.

Тривићева је за сљедећу годину најавила могућност расписивања новог конкурса за студенте графичког дизајна за нове ћириличне фонтове, којих, како је рекла, има јако мало у употреби. Виши асистент на Академији умјетности у Требињу Игор Дутина захвалио је на сарадњи са ресорним министарством, нагласивши да писмо није само језик комуникације, него и средство ликовног изражавања.

Ванредни професор на бањалучкој Академији умјетности Јелена Грубор истакла је да је овогодишња кампања доказ да дизајн мијења и свијет и свијест око себе. "То је нарочито битно за нашу ћирилицу и за све оно што је заправо нама остављено у културно насљеђе", нагласила је Груборова, те додала да је већина радова представљених данас посљедица плакатског третирања графичког приказа.

Апсолвент графичког дизајна на Академији умјетности у Бањалуци Зорана Урумовић поручила је да је од велике важности за садашње и будуће студенте да буду дио пројеката као што је кампања "Читајмо заједно", како би се што боље визуелно промовисала ћирилица.

"Сваки рад је различит. Драго ми је да је свако од нас на јединствен начин представио свој стил", рекла је Урумовићева. Кампања "Читајмо заједно" Министарства просвјете и културе Републике Српске покренута је 2017. године и организује се сваког октобра у различитом формату.

У овогодишњој кампањи изабрани су радови студената са Академије умјетности у Бањалуци Анђеле Савић, Андрее Алексић, Катарине Ђаковић, Миње Кнежевић, Зоране Урумовић, Марка Шкрбића и Марка Томића, као и студената са Академије ликовне умјетности у Требињу Исидоре Аћимовић, Саше Пешикана и Теодора Бауковић. Изложбу у јавном простору пратиће представљање студента и њихоих радова у дигиталном формату на свим друштвеним платформама Министарства просвјете и културе Српске и двије академије умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана