Заоставштина Десанке Максимовић на Цетињу

Aгенције
Заоставштина Десанке Максимовић на Цетињу

Цетиње - Изложба рукописне заоставштине Десанке Максимовић "Оставићу вам једино речи..." отворена је данас у Националној библиотеци "Ђурђе Црнојевић" на Цетињу.

"Из богате заоставштине коју је донедавно са највећим поштовањем чувала њена најближа родбина издвојен је тек мали, најрепрезентативнији део грађе који сведочи о уметничком стваралаштву песникиње, као и о њеном интимном свету", рекла је један од аутора изложбе Мирјана Станишић.

Она је навела да је изложба подијељена у неколико сегмената, а најобимнији дио чине оригинали рукописа пјесама који до сада никада нису били изложени јавности, међу којима су и биљешке, концепти, прве и посљедње верзије текстова и преписа пјесама за читање.

"Занимљив сегмент чине и њена лична документа, а из богате преписке која је сачувана, издвојене су позивнице амбасадора разних држава за свечаности и пријеме, разгледнице, телеграми, честитке", истакла је Станишићева.

Осим преписке са књижевницом Ивом Радивољном, преводиоцем Олгом Кустасовом, изложена је и преписка са црногорским књижевником Радованом Зоговићем, као и Његошева награда која је Десанки Максимовић уручена 1984. године.

"Ова изложба рукописне заоставштине Десанке Максимовић прилика је да завиримо и у нашу личну прошлост, у дане када смо са Десанком тражили помиловање за пјесме, пјесникиње, мађионичаре... То је прилика и да се увјеримо да она није била само велика пјесникиња, она је била изнад свега велики човјек и безрезервни пријатељ пјесницима у невољи, пријатељ за сва времена. Она је била жена која је само вољела", рекла је директор Библиотеке Јелена Ђуровић.

На отварању изложбе глумица Драгица Томас, у пратњи гитаристе Борјана Радовића, читала је одломак говора Десанке Максимовић са додјеле Његошеве награде и избор из њене поезије.

Изложба "Оставићу вам једино речи..." је гостујућа изложба Народне библиотеке Србије, која ове године обиљежава 20 година од смрти велике српске пјесникиње.

Изложба је организована у складу са Протоколом о сарадњи који су у октобру прошле године потписали директори националних библиотека Црне Горе и Србије.

Аутори изложбе су Мирјана Станишић, Биљана Калезић и Бранкица Ресан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана